Video ja galerii ⟩ Maima rabapõleng saadi kontrolli alla, jätkatakse üksikute tulekollete kustutamisega

Copy

Eile pärastlõunal süttis Põhja-Pärnumaa vallas Maima külas Lavassaare turbaraba, mis hilisõhtuks oli laienenud 84 hektarile. Hommikul jätkati kustutustöödega ja suurem põleng oli lõunaks kontrolli alla saadud, edasi kustutati juba üksikud koldeid.

Lääne päästekeskuse pressiesindaja Maris Mooritsa teatel tehti eile kustutustöid ööpimedani.

Eile puhunud tugeva tuule tõttu kandus tuli kiiresti edasi ja põleng laienes Lavassaare järveni. Hilistel õhtutundidel tuul siiski vaibus ja tule levik aeglustus.

Kustutustööd jätkusid täna ennelõunalgi, kuna järvekaldal tõusis mitmest kohast suitsu. “Tuul täna väga tugev ei ole ja puhub järve suunas,” rääkis Moorits. “Endiselt on aga päästjatel sealsel maapinnal väga keeruline jalgsi liikuda. Parim vahend sellisteks kustutustöödeks on roomikmasin, mis kella 10.30 paiku taas kohale jõudis ja kustutama asus.”

Rabapõleng Maima külas.
Rabapõleng Maima külas. Foto: Mailiis Ollino

Kustutustööde lõppu ei osanud päästjad ennelõunal veel prognoosida.

Mooritsa sõnade kohaselt on Maima rabapõlengu kustutamine sealse maastiku tõttu väga keeruline, võtab aega ja paneb proovile varustusegi.

Eile õhtul sattus teel põlengupiirkonda õnnetusse Haapsalu päästekomando konteinerveok, mis transportis rabasse maastikukustutusmasinat. Keerulise maastiku ja pehme teeperve tõttu kaldus veok kraavi ja vajus katusele. Juht õnnetuses vigastada ei saanud.

Maima rabapõlengu levikuala.
Maima rabapõlengu levikuala. Foto: Lääne päästekeskus

Häirekeskus sai teate Maima rabapõlengust teate eile kell 15.32.

Lääne päästekeskuse valvepressiesindaja Indrek Laanepõllu teatel oli esmase info kohaselt süttinud turbaväli ja turbatootmise ettevõtte töötajad püüdsid ise põlengut kustutada. Päästjad reageerisid tulekahjule suurte jõududega ja kella 17 paiku käis tule leviku piiride kindlaks tegemine.

Kella 20 paiku põles juba umbes 80 hektarit raba.

Rabapõleng Maima külas.
Rabapõleng Maima külas. Foto: Viljar Soosaar

Kohapeal oli eile kell 18 eri tehnikaühikut kõikjalt Pärnumaalt, peale päästeautode kaasati UTVd ja ATVd ning droon, millega põlenguala suurust kindlaks tehakse.

Õhtul jõudis põlengukohta appi politsei- ja piirivalveameti helikopter.

Suits levis eile õhtul tuule suuna tõttu Ahaste poole. Päästjate teatel pole inimestele otsest ohtu, kuid kohalikel elanikel paluti hoida aknad-uksed suletuna ja püsida siseruumides.

Rabapõlengu tekkepõhjus pole teada.

Rabapõleng Maima külas.
Rabapõleng Maima külas. Foto: Viljar Soosaar
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles