Kadunud velle jälgedel

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
SS-vägedesse värvati mehi nii okupeeritud kui okupeerimata riikidest. Pildil Saksa propagandaposter, mis kutsus üles SS-vägedega liituma ­taanlasi.
SS-vägedesse värvati mehi nii okupeeritud kui okupeerimata riikidest. Pildil Saksa propagandaposter, mis kutsus üles SS-vägedega liituma ­taanlasi. Foto: shutterstock.com

Mitu-setu aastat ­tagasi ­tuli mul Nikolai tänava keldris puudu mõistusest elektrikilbi juures ja palusin appi Pärnu REVi ­aegadest tuttava Udo Helila. Jutu­ajamise käigus tuli välja, et viimases sõjas jäi teadmata kadunuks tema vanem vend Vello. Vanemate pöördumised igale poole jäid tulemuseta.

Perekond on ilmselt põlistele pärnakatele või vähemalt rae­külalastele tuttav: vendade isa Aleksander Hansschmidt-Helila oli Raeküla ehk Pärnu VII algkooli direktor aastatel 1919–1948.

Vastused allahinnatud ­köitest

Väheke pärast Udoga jutustamist leidsin raamatukauplusest oda­vate köidete riiulilt raamatukese “Luurekooli “Metskassid”” Hans Salmi sulest. Sealt selgusid Vello Helila elu viimased kuud, langemise aeg ja koht. Helistasin kohe Udole ja soovitasin seda trükist otsima minna. Loodetavasti ta ­seda tegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles