Linnavalitsus ja terviseamet tegid nädalavahetuse suurürituste tõttu avalduse

Pärnu Postimees
Copy
Nädalavahetusel on Pärnus mitu rahvarohket üritust. Linnavalitsus ja terviseamet kutsuvad inimesi hoidma ohutut vahemaad, desinfitseerima käsi ja haigustunnuste ilmnedes koju jääma.
Nädalavahetusel on Pärnus mitu rahvarohket üritust. Linnavalitsus ja terviseamet kutsuvad inimesi hoidma ohutut vahemaad, desinfitseerima käsi ja haigustunnuste ilmnedes koju jääma. Foto: Lilli Tölp

Pärnu linnavalitsus ja terviseamet kutsuvad inimesi üles hoolima enda ja kaaskodanike tervisest, hoidma ohutut vahemaad ja haigusnähtude korral koju jääma.

Nädalavahetusel toimub Pänus palju vabaõhuüritusi, millest rahvarohkemad on Supeluse aastalaat ja gildipäevad koos nendega külgnevate sündmustega. Ilm on ilus, Pärnusse on oodata palju külalisi nii Eestist kui välismaalt – see tõstab viiruse leviku ohtu.

Terviseameti Lääne regionaalosakonna juht Kadri Juhkami sõnutsi tuleb meelelahutusasutuse külastamist põhjalikult kaaluda. „Esmalt on vaja veenduda selles, et enda enesetunne on hea ja puuduvad vähimadki rahvakeeles külmetushaigusele viitavad sümptomid,” rõhutas Juhkam. „Kui ööklubi on rahvast tihedalt täis, ei tasu sinna minna, sest kui nakatute, võite te ohtu seada oma vanemad ja vanavanemad. Samuti toob see kaasa liikumispiirangud kõigile nakatunuga kokkupuutes olnud inimestele. Kindlasti tuleb pidutsedes hoida turvalist vahemaad ja vältida lähikontakte võõrastega.”

Juhkam märkis, et ööklubid on praegu kõige ohtlikum koht, kus viirus levib, sest seal käib palju noori, kes võivad nakkust edasi kanda.

Rahvarohked väliüritused pole Juhkami hinnangul nii ohtlikud, kuid sealgi soovitab ta jälgida, kellega suheldakse, hoida distantsi ja desinfitseerida käsi.

Tartumaal piirati tänasest alkoholimüüki toidu- ja meelelahutusasutustes kella 23st. Pärnus on öine alkoholimüük meelelahutusasutustes veel lubatud. Sellele vaatamata tasub nii enda kui kaasinimeste tervise huvides käituda vastutustundlikult, hoida distantsi, pesta hoolikalt käsi ja tõbisena koju jääda.

Ürituste korraldajad ja meelelahutusasutuste omanikud peavad tagama desovahendid ja jälgima külastajate tihedust. Haigustunnusteta inimestel, kes nakatumist pelgavad, tasub kanda maski, eriti kauplustes ja mujal rahvarohketes siseruumides.

Viimase nädala jooksul on uusi haiguskoldeid tekkinud peamiselt Tartus ja Tartumaal ning nakkuse levik sõltub eeskätt igaühe enda käitumisest. Pärnus on viimasel ajal tuvastatud kaks nakatunut, Juhkami sõnutsi on üks neist eelmisel nädala lõpus diagnoosi saanud Ukraina jalgpallur ja teine Tartus ööklubis käinud inimene.

Tuvastatud on 15 kontaktsetki, kelle nimi on terviseametile teada ja kelle eneseisolatsiooni kohustuse täitmist jälgitakse. Pärnu linnavalitsuse kriisikomisjon on valmis vajadusel kiiresti kogunema ja piiranguid seadma.

Juhkam lisas, et ööklubis käinu, kelle tuvastati viirus, ei olnud sel ajal, kui ta Taaralinna lõbustusasutust külastas, diagnoosi saanud, ehkki tal olid haigusnähud.

Koroonaviirus levib nakkuslikult inimeselt tervele eelkõige lähikontakti teel. Lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed on 15 minuti vältel teineteisele lähemal kui kaks meetrit.

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 961 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, lisandus kümme positiivset testitulemust. Rahvastikuregistri andmete järgi laekus viis neist Tartu- ja kaks Harjumaale. Kolme nakatunu puhul on maakond teadmata.

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles