Terviseamet: tuleb hoolega mõelda halloween’i tähistamise ohutusele

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Halloween’i puhul on mõnevõrra suurem oht nakatuda just lastel, sest nende kätte antakse eri kodudes olnud maiustusi.
Halloween’i puhul on mõnevõrra suurem oht nakatuda just lastel, sest nende kätte antakse eri kodudes olnud maiustusi. Foto: Tomi Saluveer/Lõuna-Eesti Postimees

Terviseameti hinnangul tuleb koroonaviiruse levikut arvestades hoolega mõelda nii halloween’i, mardi- kui kadripäeva ohutule tähistamisele.

Terviseameti peadirektori Üllar Lanno sõnade kohaselt on kolmest tähtpäevast ilmselt ohutuim täna tähistatav halloween, sest erinevalt mardi- ja kadripäevast ei kutsuta siis ukselt uksele käivaid lapsi tuppa.

“Oluline on siinkohal rõhutada, et halloween’i jooksmise puhul tuleb hoida nii distantsi kui hoida kontaktid lühiajalisena,” kinnitas Lanno, et isegi kergete haigusnähtudega lapsed ei tohi väljas käia. “Samuti ei tohi ust avada koroonaviirusesse nakatunud, nende lähikontaktsed ega inimesed, kellel on kas haigusnähud või kes ootavad koroonaviiruse testi tulemust.

Ohutu pole maiuse jagaminegi. “Kuigi koroonaviirusesse nakatutakse peamiselt lähikontakti teel, pole täielikult välistatud nakkuse saamine pindadelt. Seega on laste nakatumise oht maiustusi vastu võttes mõnevõrra suurem,” ütles Lanno.

Omaette murekohaks loeb terviseamet halloween’i-pidustusi, sest SARS-CoV2 on siiani suutnud Eestis tekitada mitu peokollet. “Peole ei tohi minna halva enesetundega. Kui inimene on väsinud, peab ta end kodus välja puhkama, sest väsimuski võib viidata nakatumisele,” kinnitas Lanno.

Novembris tähistataval mardi- ja kadripäeval soovitab terviseamet lähtuda epidemioloogilisest olukorrast. “On selge, et neid rahvatraditsioone tuleb sel aastal austada mõnevõrra teistmoodi,” tõdes Lanno, kes soovitas vanu tavu tähistada tutvuskonnas. “Kui on väga suur soov end mardiks või kadriks riietada ja kedagi külastada, võiks seda teha kokkuleppel nendega, kellega iga päev kokku puututakse.”

Halloween’i ehk kõigi pühakute päeva eelõhtut ja -ööd tähistatakse 31. oktoobril, mardipäeva 10. ja kadripäeva 25. novembril.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles