Paikre sorteerimisjaamal puudub jäätmeluba

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu jooksul võtab Paikre sorteerimisjaam vastu kuni 500 tonni jäätmeid, millest suur osa liigub siit sorteerimisjaama juhataja Robert Kiviselja sõnade järgi edasi Hiina.
Kuu jooksul võtab Paikre sorteerimisjaam vastu kuni 500 tonni jäätmeid, millest suur osa liigub siit sorteerimisjaama juhataja Robert Kiviselja sõnade järgi edasi Hiina. Foto: Ants Liigus

OÜ Paikre Pärnus Raba tänaval asuv jäätmesorteerimisjaam on alates jaanuari algusest tegutsenud jäätmeloata. Mis tähendab, et seaduse silmis on tegemist illegaalselt tegutseva prügisorteerimisjaamaga.

Veelgi enam, mitte ainult OÜ Paikre, vaid kõik isikud ja ettevõtted, kes sorteerimisjaama viimase kuu jooksul jäätmeid viinud, on rikkunud jäätmeseadust, mille kohaselt peab jäätmete omanik veenduma, et ettevõte, millele ta jäätmed üle annab, omab jäätmeluba.

Inimlik eksitus

Paikre jäätmesorteerimisjaam seda ei oma. Mitte et neile selle andmisest keeldutud oleks. Nad jätsid selle lihtsalt taotlemata.

Sorteerimisjaama juhataja Robert Kiviselja selgitusel esitas Paikre 23. mail keskkonnaametile taotluse küll loa muutmiseks, ent mitte uuendamiseks.

“Jäi see lause lihtsalt sisse kirjutamata, et esitame selle kui uue loa taotluse,” on Kiviselja kinnitusel tegemist inimliku eksitusega. “Et seda lauset ei olnud, võttis keskkonnaamet seda kui vana loa muudatuse taotlust.”

Kui Paikre novembris vastavalt taotlusele muudetud loa kätte sai, eeldasid nad Kiviselja selgituse kohaselt, et ongi saanud uue, järgmised viis aastat kehtiva jäätmeloa.

See on küll mõnevõrra kummastav eeldus, arvestades, et nii jäätmeloa esimesel kui viimasel, allkirjastataval lehel on must valgel kirjas, et luba kehtib kuni 31.12.11.

“See ei ole meeldiv asi,” ohkas puhkuselt naasnud Paikre juhataja Teet Kurs. Tema arvates on küll palju öelda, et loa puudumise tõttu on tegemist illegaalse jäätmesorteerimisjaamaga. “Meil on legaalne ja nõuetele vastav sorteerimisjaam ja täidame kõiki norme, kuid meil ei ole seda luba, see on nagu bussis piletita sõitmine,” ei ole elu Kursi sõnade järgi alati mustvalge. Ometi nentis ta vastumeelselt, et kuna neil jäätmeluba pole, ei tohiks nad tõepoolest jäätmeid vastu võtta, ja kui inimesed neile ikkagi jäätmeid toovad, võrdub see piltlikult öeldes jäätmete metsa alla viskamisega. “Põhimõte on sama: kui luba pole, siis …” nõustus ta.

Piinlik lugu

Läinud neljapäeval toimetas oma apsakale jälile saanud Paikre keskkonnaametisse järjekordse taotluse. Seekord siis jäätmeloa saamiseks. “Nüüd sõltub kõik keskkonnaametist, kas ta teeb seda minimaalse või maksimaalse tähtajaga,” sõnas Kurs.

Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni jäätmete spetsialisti Peeter Oja ütlust mööda kulub jäätmeloa saamiseks minimaalselt poolteist kuud. “Luba ei saa enne anda, kui ei ole läbitud teatud protseduure, nagu seda on avalikustamine,” selgitas Oja. Maksimaalselt läheb loa väljastamisega kolm kuud. Kuni luba taotletakse, ei tohiks sorteerimisjaam jäätmeid vastu võtta. “Kellel luba pole, see on ebaseaduslik käitleja,” ei jäta seadus siin Oja väitel kahtepidi mõistmise võimalust.

Teisisõnu võiks olukorda võrrelda oma juhiloa kehtivusaja pikendamata jätnud autojuhiga. Ühest küljest ei ole tema sõiduoskused sellepärast kahanenud, ent sõita ta sellegipoolest ei tohi. Mitte vähem oluline pole nüanss, et seaduse üle valvet pidavad instantsid ei tohiks tal sõita lasta.

Ja ometi, ehkki Paikre jäätmeloa puudumisest on teadlik nii keskkonnaamet, mis vastavaid lubasid välja annab, kui lubade üle järelevalvet teostav keskkonnainspektsioon, tegutseb sorteerimisjaam edasi. “Piinlik ja keeruline on see olukord kõigile,” nentis Oja, kelle jutu järgi on sorteerimisjaama sulgemise voli nii keskkonnainspektsioonil kui Paikrel endal.

Konkurent koputas

Keskkonnainspektsiooni peainspektor-nõunik Dora Kukk ütles, et teave Paikre sorteerimisjaama jäätmeloa puudumisest jõudis temani 24. jaanuaril. “Tuli mobiili peale vihje konkureerivalt ettevõttelt,” muigas Kukk.

Juba järgmisel päeval läksid inspektorid sorteerimisjaama vihjet kontrollima ja tuvastasid nii selle, et jäätmeluba ei ole, kui fikseerisid loa puudumisest hoolimata jäätmevoo sorteerimise.

See, et sorteerimisjaama suletud ei ole, on Kuke teatel inspektsiooni otsus. “Nad on teadlikud, et luba on läbi, neile on südamele pandud, et nad ei tohi jäätmeid vastu võtta, samal ajal on neil ruumid, mis vastavad kõikidele nõuetele, neil on kehtiv litsents, mis annab meile kindluse, et nad saavad uue loa,” ei näinud Kukk põhjust kohe sorteerimisjaama sulgeda. “Kui sa oled riigivõimu juures, ei saa uisapäisa käituda, et see kinni, see lahti ehk käsin, poon ja lasen – nii ei tohi.”

Samuti ei näe Kukk põhjust hakata karistama neid, kes loata tegutsenud sorteerimisjaama jäätmeid on viinud. “Inimesed on harjunud sinna jäätmeid viima ja nad ei pea teadma, et neil jäätmeluba enam ei kehti,” on inimestel Kuke arvamuse kohaselt õigustatud eeldus, et kõik on korras.

Millised sanktsioonid Paikret ootavad, ja need kindlasti tulevad, peab Kuke sõnade järgi selguma menetluse käigus.

“Mõistlik on saada kokku Paikre esindajatel, loa andjatel ja meil ning mõelda mingisugune kõigile osapooltele vastuvõetav skeem välja,” loodab Kukk kompromissile.

Ei kiirusta ka Kurs sorteerimisjaama sulgema. Vähemalt mitte senikaua, kuni inspektsioon pole vastavat korraldust andnud. “Sõltumata meie süüst, oleme ikkagi vastutustundlikud ühiskonna, jäätmetekitajate ja oma töötajate suhtes,” sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles