Keskkonnainspektsioon sulges Paikre sorteerimisjaama

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile lukku keeratud Paikre sorteerimisjaama väravad avatakse alles pärast seda, kui ettevõte on keskkonnaametilt uue jäätmeloa saanud.
Eile lukku keeratud Paikre sorteerimisjaama väravad avatakse alles pärast seda, kui ettevõte on keskkonnaametilt uue jäätmeloa saanud. Foto: Urmas Luik

Pärast poolt- ja vastuargumentide vaagimist otsustas keskkonnainspektsioon aasta algusest jäätmeloata töötanud Paikre sorteerimisjaama uue loa saamiseni sulgeda.

“Me ei leidnud küllaldaselt pooltargumente: jäi puudu sellisest mõjukast avalikust huvist, et oleks põhjust sorteerimisjaama ikkagi lahti hoida,” kommenteeris keskkonnainspektsiooni Lääne regiooni peainspektor Dora Kukk esmaspäeval langetatud otsust. “Selgus, et neid jäätmeid, mida Paikre vastu võttis ja mida nüüd ei ole võimalik linnas eri väikestele ettevõtetele anda, ei ole üldse palju.”

Teiseks, kuna jäätmeseaduse järgi tohib jäätmeid käitlemiseks üle anda vaid jäätme- või kompleksloaga isikule, ei taha keskkonnainspektsioon seada heauskseid jäätmete üleandjaid sortimisjaama loata tegutsemise korral seisu, mis toob kaasa jäätmeseaduse rikkumise.

Käitlemise asemel koristatakse

Eile keskpäeval rippuski Raba tänava sorteerimisjaama värava ees raske tabalukk ning jaama sissesõitu reguleerivas fooris siras punane tuli. Ometi võis näha territooriumil inimesi asjatamas ja üks ekskavaatorgi müristas angaaride vahel.

“Nad võivad seal koristustöid teha ja pakkida võivad ja pressida võivad,” selgitas Kukk, et sulgemine jätab jaamale siiski mingi tegutsemisvabaduse. Ent jäätmeid vastu võtta, töödelda ega sorteerida Raba tänaval ei või.

Just kevadised koristustööd Paikrel praegu plaanis ongi. “Me just lõpetasime töötajatega nõupidamise: kevadeks tuleb teha kõik ruumid puhtaks, korda. Praegusel juhul kõik teevad tööd edasi, aga mitte seda tööd, mis on keelatud, vaid seda tööd, mida nad saavad teha ehk koristada, puhastada,” sõnas OÜ Paikre direktor Teet Kurs, kelle kinnitusel jaamas töötavad ligemale 30 inimest palgas ei kannata.

Peale selle komandeeritakse osa töötajaid Põlendmaale Paikre prügilasse, kus nad saavad pakendijäätmeid sortida.

Nendel töötajatel, kellele käitlustööd ei jagu, sõltub heaolu sorteerimisjaama juhataja Robert Kiviselja ütlust mööda eelkõige sellest, kas koristustöid jagub seniks, kuni keskkonnaamet neile uue jäätmeloa väljastab.

Luba oodates

Seadus võimaldab keskkonnaametil jäätmeluba menetleda kuni kolm kuud ehk 26. jaanuaril taotluse esitanud Paikre peaks loa saama hiljemalt aprilli lõpus.

“Kui nad tahavad teha maksimaalse tähtajaga. See õigus neil on. Aga kui nad arvestavad kohaliku ettevõtte ja elanike huvidega, on neil kindlasti võimalik seda protsessi kiirendada,” rääkis Kiviselg, kelle hinnangul saanuks keskkonnaamet menetlusprotsessi kiiremini lõpule viia ja Paikre sorteerimisjaamal võinuks praegu jäätmeluba käes olla.

Nimelt oli keskkonnaametil 28. veebruariks olemas Paikre jäätmeloa taotlus, mis oli läbinud avaliku väljapaneku, mida oli keskkonnaameti soovil täiendatud ja millele oli heakskiidu andnud Pärnu linn. Seega olid loataotlusega rahul nii Paikre, Pärnu linn, keskkonnaamet kui avalikkus. Nüüd ongi Kiviselja sõnade järgi küsimus, kas loa andja kasutab loa väljastamiseks seadusest tulenevat õigust menetleda seda veel kaks kuud. “Hetkeseisuga on meile lubatud, et loa andmise otsus tehakse hiljemalt 15. märtsil,” ütles ta.

Rahast ei räägi

Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni juhataja Sulev Vare kinnitas, et tõepoolest, selle nädala lõpuks valmib Paikre sorteerimisjaama loa eelnõu. Mis seejärel läbib kahenädalase avalikustamisfaasi. “Loodame, et proteste ei esitata, siis reaalselt võiks loa väljastada aprilli esimesel töönädalal,” sõnas ta.

Kui palju jäätmejaama sulgemine Paikrele rahaliselt maksma läheb, keeldus Kurs prognoosimast. Ent keskmine jäätmevoog jaama on tema andmetel 250 tonni kuus. “Nii et eks ta muidugi löök ole,” tõdes Kiviselg. Kuid nagu Kurs märkis, kannatab ettevõte tekkinud olukorras pigem moraalselt kui materiaalselt.

Et aga põhiosa sorteerimisjaama jäätmevoost ei moodustanud eraisikute, vaid ettevõtete toodud jäätmed, sõltub Paikre edasine käekäik eelkõige nende reaktsioonist muutunud situatsioonile jäätmekäitlusmaastikul. “Meil on lojaalsed kliendid, kes on meil pikka aega olnud ja kellega meil on head suhted. Eeldame, et nad ei lähe ära,” avaldas Kurs veendumust, et ettevõte tuleb ebamugavast olukorrast välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles