Filmi- ja teleauhindade gala rõõmustas pärnakaidki

Pärnu Postimees
Copy
EFTA 2024. Priit Loog pälvis sarja parima meesnäitleja auhinna.
EFTA 2024. Priit Loog pälvis sarja parima meesnäitleja auhinna. Foto: Konstantin Sednev

Eesti filmi- ja teleauhindade (EFTA) galaõhtul pealinnas Alexela kontserdimajas kuulutati välja aasta parimad selles vallas. Nominatsioone oli rohkemgi, aga võite tuli ka Pärnusse.

Kõige rohkem pärnakate nominatsioone oli sarja parima meesnäitleja kategoorias. Uku Uusbergi ja Raivo E. Tamme kõrval olid selles kategoorias nomineeritud Oskar Seeman (“Armastus”, TV3), Meelis Rämmeld (“Elu võimalikkusest maal”, Telia Inspira) ja Priit Loog (“Papsid”, Kanal 2). Parimate seast parimaks valiti Loog.

Võitja kuulutas välja Mattias Naan, kes omakorda mängis papsi mängufilmis “Tähtsad ninad”, see film oli ühena kolmest nomineeritud parima mängufilmi kategoorias. Linateose režissöör on Endla teatri loominguline juht Ingomar Vihmar.

Ingomar Vihmari koguperekomöödia “Tähtsad ninad” valiti aasta kolme parima mängufilmi hulka.
Ingomar Vihmari koguperekomöödia “Tähtsad ninad” valiti aasta kolme parima mängufilmi hulka. Foto: Kaader filmist

Aasta kolme parima filmi seas olid “Tähtsate ninade” kõrval veel Mart Kivastiku “Taevatrepp” ja Rainer Sarneti “Nähtamatu võitlus”. Võidu noppis “Nähtamatu võitlus”, mis pälvis kokku üheksa auhinda.

Parimaks animafilmiks valiti “Kadunud sokid”. Auhinna võttis vastu stsenarist ja režissöör Oskar Lehemaa, kes on EFTA auhindu võitnud varemgi.

“Kadunud sokid” on viies film Andrus Kiviräha jutustuste “Kaka, kevad ja teised” animakogumikust ja võitnud juba hulga auhindu ja publikupreemiaid mitmel rahvusvahelisel filmifestivalil.

Animafilmide tegija Oskar Lehemaa.
Animafilmide tegija Oskar Lehemaa. Foto: Madis Veltman

Lühianimatsioon räägib loo kuueaastasest Pillest, kes leiab vanemate voodi alt sokid, kuid avastab, et need on vahepeal munenud ühe väikese karvase muna. Nüüd peab Pille kaitsma sokkide voodialust pesa, et robottolmuimeja Robotto, perekass Peekon ja oma sokke taga igatsev Isa ei segaks armsa sokimuna haudumist.

Parima lühifilmi kategoorias oli viie hulgas nomineeritud “Puudutus”, mis seni näitlejana tuntud Jaanika Arumile on stsenaristi ja režissöörina debüütfilm.

Sügisel PÖFFi rahvusvahelises lühifilmi võistlusprogrammis esilinastunud “Puudutus” jutustab Annast, kes matusebüroo formaalsuste tõttu satub olukorda, kus pannakse proovile nii ühiskondlikud tavad kui võõraste kaastunne.

Arbo Tammiksaar EFTA galaõhtul.
Arbo Tammiksaar EFTA galaõhtul. Foto: Martin Pedaja

Parimaks tõsielusaateks valitud “Kuidas meist said sõdurid?” (ERR) auhinna võttis galal vastu saate produtsent Arbo Tammiksaar.

Kokku jagati välja 31 auhinda, neist 16 filmi- ja 15 telekategoorias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles