Tasuta parkimist ei tule enne kahte-kolme aastat

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linna lisatulu aastaringsest tasulisest parkimisest on 105 000 eurot aastas.
Pärnu linna lisatulu aastaringsest tasulisest parkimisest on 105 000 eurot aastas. Foto: Ants Liigus

Kuigi Pärnut juhtivad poliitikud on koalitsioonilepingus lubanud, et 2011. aastast on parkimine linnas sügisel, talvel ja kevadel tasuta, ei tasu seda loota enne kahte-kolme aastat.

Eelmisel nädalal saatis linnavalitsus volikogusse eelnõu, milles soovitakse 1. juunist korrastada seni kehtivat tasulise parkimise süsteemi. Kuna koalitsioonilepingu järgi pidanuks tasuline parkimine olema Pärnus kaotatud, küsis Pärnu Postimees koalitsioonilepingule alla kirjutanud poliitikutelt, kas nad kavatsevad endiselt tasulise parkimise Pärnus väljaspool suveperioodi lõpetada ja millal see juhtuda võiks.

Raha tuleb linnakassasse loodetust vähem

Koalitsioonilepingule omanimelise valimisliidu nimel alla kirjutanud linnapea Toomas Kivimägi tuletas meelde, et parkimise kohta lubati koalitsioonileppes kahte asja. Esiteks pikendada tasuta parkimise aega, mida 2010. aastal tehti. Kui varem võis kesklinnas pool tundi tasuta parkida, siis nüüd tund aega, Endla-esises parklas lausa kolm tundi.

Kivimägi tõdes, et teine lubadus oli tõepoolest tasuta parkimine linnas väljaspool suveperioodi, kuid selle täitmine on edasi lükkunud kavandatust väiksemate eelarvetulude tõttu. “Me pole ka sellest lubadusest loobunud, ent selle täitmise tähtaeg nihkub kas aastasse 2014 või 2015,” teatas ta.

Tuleva aasta sügisel toimuvad Eestis kohalike omavalitsusorganite valimised. Praegune võimulepe pole järgmise linnavalitsuse moodustajatele enam siduv. Poliitikud võivad küll lubada, et uuesti võimule saades lunastavad nad vanu lubadusi, ent lubaduste elluviimine sõltub juba uuest koalitsioonilepingust.

Kivimägi sõnutsi oleks väga suur viga klammerduda lubaduste külge ja jätta tulude vähemlaekumine tähelepanuta.

2010. aasta mais linna lähiaastate eelarvestrateegiat kavandades prognoosis linnavalitsus näiteks 2012. aasta üksikisiku tulumaksu laekumiseks 17,77 miljonit eurot, selle aasta eelarves on aga tulumaksu prognoos 16,78 miljonit eurot.

“Täpselt miljon eurot vähem. Samas suurusjärgus vähemlaekumine käib iga aasta kohta. Põhjuseks ennekõike majanduskasvu aeglustumine kogu Euroopas,” selgitas Kivimägi ja lisas, et teine suurem tulude vähenemine on seotud linnavara müügiga: selle puhul on laekumine eelarvestrateegiaga võrreldes kahanenud kolme aasta peale kokku 1,28 miljoni euro võrra.

“Nagu olen varem öelnud: kulud on kontrollitavad ja nende vähendamisega oleme saanud kenasti hakkkama, tulud paraku mitte,” sõnas linnapea.

105 000 eurost aastas ei tahaks loobuda

Kivimägi rääkis, et linnavalitsus on sunnitud otsima lisatulusid ja lisatasu aastaringse tasuta parkimise eest on 105 000 eurot aastas. “Tingimustes, kus me olime sunnitud tõstma muu hulgas lasteaia osalustasu, on tasuta parkimise tähtaja edasilükkamine kordades valutum otsus,” ütles ta.

Reformierakonna nimel koalitsioonilepingule alla kirjutanud abilinnapea Jane Mets oli Kivimägiga samadel seisukohtadel.

“Arvestades linna tulude väiksemat laekumist, võrreldes koalitsioonilepingu vastuvõtmise aja ja 2010. aastal vastu võetud eelarvestrateegiaga, peame õigeks antud lubaduse täitmise edasilükkamist 2014.–2015. aasta peale,” teatas Reformierakonna esindaja.

IRLi nimel koalitsioonilepingule alla kirjutanud Annely Akkermann töötab riigikogus, sotse esindanud Epp Klooster on aktiivsest poliitikast loobunud. Lubades 2009. aasta sügisel tasuta parkimist, vastutavad ka IRL ja sotsid tulevikus eri võimuliitudes selle eest, et kunagine lubadus saaks täidetud.

Volikogus arutlusele tuleva eelnõuga soovib linnavalitsus täpsustada mitut asja ja ümardada maksumäärasid. Kanali ja Papli tänava ristmiku juurde on suvel kavas rajada soodusparkla, kus parkimine maksaks muu ranna piirkonnaga võrreldes poole vähem: tund aega 1.60 ja päev 4.80 eurot. Parkimistasu hakatakse võtma haagisteltki, elektrimootoriga autod saavad maksuvabastuse.

Muus osas parkimiskorraldus ei muutu. Tähelepanu väärib määruse punkt, mille järgi linnavalitsusel on õigus ilmastikuolude, liikluskorralduse muutmise või ürituste tõttu tasulisel parkimisalal parkimistasu maksmise kohustus peatada. Seni on pärnakad pidanud parkimise eest maksma ka siis, kui tänavad upuvad lumme ja linn pole suuteline neid puhastama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles