Juhtkiri: Valitsus jäi hiljaks

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Kuigi vahepeal sõnasõtta laskunud, suutsid valitsuserakonnad siiski kokkuleppele jõuda ning nüüd seisab rahandusministeeriumi ees ülesanne negatiivse lisaeelarve eelnõu riigikogu ette viia.


Arutelude viimases faasis said valitsuses sõlmitud kokkulepped, mis teatud avaliku surveta jäänuksid ilmselt tulemata. Nii tugevale avalikule vastuseisule kui ilmselt koalitsioonierakondade vahepealsele vastasseisule on tänu võlgu kultuuritöötajad, õpetajad ja sisejulgeolekutöötajad, kelle palka küll kärbitakse, aga viis protsenti, erinevalt ülejäänud avaliku sektorite töötajatest, kelle palk väheneb kümme protsenti. Arvestades, et näiteks õpetajaid ootas ees kaheksaprotsendine palgatõus, tõuseb palk isegi pärast kärpimist, kuigi tõus jääb plaanitust väiksemaks.



Mingil määral tuli valitsus vastu kohalikele omavalitsustele, mille ühendused ja üksikesindajad väga teravalt algset kärpekava kritiseerisid. Omavalitsuste üksikisiku tulumaksust saadav tulu küll väheneb, kuid mitte nii palju, kui esmalt kavas oli.



Samasse kärpekogumisse kuulub lisapunktina valitsuskabineti otsus majanduslanguse taustal seadusega piirata omavalitsuste ülemäärast laenamist.



Pärnu linn peaks valitsuse neist otsustest vaid võitma. Esiteks laekub üksikisiku tulumaksu siia riigilt rohkem, kui vahepeal kardeti, kuigi neid maksumaksjaid üksikisikuid võib siin linna praeguste juhtide tegevuse pärast vähemakski jääda. Seda juhtub, ja mitte harva, aga riiki selles küll süüdistada ei saa.



Teiseks ei puuduta Pärnut valitsuse otsus seadusega laenamist piirata, sest laenukoormus on linnal niigi liiga suur isegi praeguse seaduse ja majandusliku olukorra kohta. Pealegi tuleb teatud laene tagasi maksma hakata alles mõne aasta pärast. Lühidalt: selles, mis Pärnut puudutab, jäi valitsuskabinet hiljaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles