Pärnu Vesi investeerib hinnatõusuga tulevikku

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kogu Pärnu linnas hinnatõusust saadav lisatulu suunatakse käimasoleva veemajandusprojekti omaosaluse katteks ja teisteks linna ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni arengukavas ette nähtud investeeringuteks. Pildil kaevetööd Jannseni tänaval.
Kogu Pärnu linnas hinnatõusust saadav lisatulu suunatakse käimasoleva veemajandusprojekti omaosaluse katteks ja teisteks linna ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni arengukavas ette nähtud investeeringuteks. Pildil kaevetööd Jannseni tänaval. Foto: Ants Liigus

Pärnu Vee Pärnu linna kodutarbijatele läheb 1. juulist puhta vee kantmeeter seitse senti kallimaks, reovee kantmeetri ärajuhtimine kallineb 28 sendi võrra.

„Räägime hinnamuutusest alles nüüd, kui oleme kolm aastat investeerinud,” ütles Garri Suuk, AS Pärnu Vee juhatuse esimees. „Kogu Pärnu linnas hinnatõusust saadav lisatulu suunatakse käimasoleva veemajandusprojekti omaosaluse katteks ja teisteks linna ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni arengukavas ette nähtud investeeringuteks.”

Pärnu Vee juhatuse esimees tõdes hinnatõusuga seoses, et kui keskmiselt ööpäevas 75 liitrit ehk kuus 2,2 m³ vett tarbiv inimene maksab praegu teenuse eest kuus keskmiselt 4.48 eurot, siis uue hinnaga hakkab ta maksma 5.25 ehk 70 senti rohkem.

Seejuures on oluline märkida, et Pärnu vesi investeerib Eesti vee-ettevõtetest ühe elaniku kohta konkurentsitult kõige rohkem.

Ka ei maksa jätta tähelepanuta, et Pärnu Vee omaosalus on Euroopa ühtekuuluvusfondi kaasrahastatava veemajandusprojekti realiseerimisel tavatult suur, ulatudes koguni 31 protsendini.

Seda eelkõige tingituna sellest, et linna kanaliseerides ehitab Pärnu Vesi välja sademeveesüsteemi: viie aasta jooksul Pärnu Vee investeeritavast 7,7 miljonist eurost läheb kolm miljonit eurot sademeveesüsteem väljaarendamisele.

Hulk raha läheb samuti torutatud tänavate taastamisele ja mustkatte alla viimisele: kokku saab sellist pinda 350 000 m².

„Kui peame keskkonnainvesteeringute keskuse kaudu hakkama tagasi maksma Euroopa investeerimispanga vahendeid, on meie aastane tagasimakse kohustus 540 000 eurot,” märkis Pärnu Vee juhataja. „Tulev hinnamuutus toob täiendavaid vahendeid 360 000 eurot, isegi mitte seda, kuid samal ajal on meil vaja ellu viia Pärnu linnavolikogu vastu võetud ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni arengukava.”

Viimati öelduga pidas Suuk silmas Tallinna maantee – Lille – Raba tänava vahelist ala, mille kanaliseerimist ühtekuuluvusfondist ei toetata, ent mis ootab samuti tänapäevast veevarustust. Piirkonna prognoositav investeeringute maht on 3,22 miljonit eurot.

„Üle Ehitajate tee on 240 kinnistut, kus puudub üldse vesi ja kanalisatsioon, ka sinna on vaja investeerida – kokku on sellesse rajooni tarvis 2,34 miljonit eurot, see tuleb kõik omavahenditest,” nentis Pärnu Vee juhataja.

Suugi väitel on Pärnu Vee eesmärk lõpetada tööd viimati mainitud piirkondades aastal 2016, mille järel sada protsenti Pärnu linna elanikest oleks kindlustatud ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga.

Vee ja kanalisatsiooni hind (m3) 1. juulist 2012

 PärnuPaikuseAudru
Vesi0.90 €0.83 €1.15 €
kanalisatsioon1.49 €1.46 €1.69 €
kokku2.39 €2.29 €2.84 €

Andmed: Pärnu Vesi

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles