Ilm püsib paljude aastate keskmisest jahedam

, ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulbid.
Tulbid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ilm on olnud maikuus siiani varakevadiselt kõle. Meie kandis ei ole õhutemperatuurid eriti soojenemise märki näidanud ja kuu paljuaastasest keskmisest on praegune keskmine tublisti madalam.

Vihma on tulnud Lõpel juba poolteise kuu keskmisest sademetenormist. See on teinud põlluharimise väga vaevaliseks, eriti raskema lõimisega muldadel.

Toomingas õitseb, kuid ei ole veel täisõites. See tähendab vanarahva tähelepanekute järgi kartulipaneku aega.

Laupäevaks ja pühapäevaks lubatakse kõrgrõhkkonda, ilmad on sajuta, kuid jahedad. Esmaspäevast alates tulevad meile lõunatuulega soojemad ilmad, mis kestavad kuni kolmapäevani. Edasistest päevadest oleneb, milline rõhkkond saavutab ülemvõimu. Soe ilm võib püsida, kuid vihma võimalus on samuti ja karta on äikest.

Vanarahvas oskas ilma ennustada pilvede järgi. Hallid pilved toovad vihma, sinised hallaööd, punased pikset, valged põuda. Kõik mustad pilved ei anna vihma, vaid vihma tuleb nendest, millest jooned alla jooksevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles