Tubli olla tahtvad noored kipuvad riskima

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööinspektsiooni veebileht.
Tööinspektsiooni veebileht. Foto: www.ti.ee

Koolivaheajal üritavad õpilased tööd tehes taskuraha teenida, kuid neil napib teadmisi oma õiguste kohta ja töökoha hoidmiseks ollakse nõus liialt riskima.

Tööinspektsioon alustas kogu suve kestvat alaliste töötingimuste sihtkontrolli, mille eesmärk on uurida laste töötingimuste vastavust töölepinguseaduse nõuetele.

“Alaealised on riskirühm, sest neil ei piisa elukogemust, et hoiduda ohtudest, mis neid tööl varitsevad,” tõdes tööinspektsiooni peajurist Meeli Miidla-Vanatalu.

Põhiprobleeme noorte töötajate puhul on, et nad ei oska ohtu näha ja tahavad näidata tublidust, mistõttu kipuvad riskima ja kiirustama. Seepärast peavad tööandjad pakkuma noorele väljaõpet ja hiljem kontrollima, kuidas noor tegutseb.

Üldjuhul tehakse tööd töölepingu alusel, kuid kokku võib leppida ka käsundus-, töövõtu- või muu lepinguga. Kõige turvalisem on sõlmida tööleping, aga lapse puhul eeldab see tööinspektori nõusolekut.

Mõnikord soovivad lapsed teha tööd, milleks tööinspektor nagunii nõusolekut ei annaks, näiteks ei tohi kümneaastane tundide kaupa, raske jäätisekast seljas, rannas kaubelda. Säärastel puhkudel sõlmitakse töölepingu asemel töövõtu- või käsundusleping.

Tööinspektsioon soovitab sõlmida alaealisega kirjaliku töölepingu, mille puhul tema eest vastutab tööandja nagu iga teise töölepinguga töötaja eest. Kui aga lapsega on sõlmitud töövõtu- või käsundusleping, vastutab lapse tehtud kahjustuste eest tema seaduslik esindaja ehk enamasti lapsevanem.

Töölepinguga töötades peab lapse töötasu vastama vähemalt alammäärale, mis on 1.80 eurot tunnis või 290 kuus, kui töötatakse täistööajaga.

Tööandjal on keelatud lubada last tööle seadusliku esindaja heakskiiduta ja too ei tohi anda nõusolekut lapse töötamiseks kauem kui pool koolivaheaega.

Kui aga oma mõistusega seadustest ja lepingutest sotti ei saa, võib nõu saamiseks helistada tööinspektsiooni infotelefonil 640 6000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles