Linnaorkester salvestas südamelähedasi teoseid

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Rändavate laulude” filmiülesvõte tehti Tallinnas Mustpeade majas, rändlaulikuid kehastavad näitlejad Karin Tammaru ja Sepo Seeman.
“Rändavate laulude” filmiülesvõte tehti Tallinnas Mustpeade majas, rändlaulikuid kehastavad näitlejad Karin Tammaru ja Sepo Seeman. Foto: Indrek Aija

Pärnu linnaorkester on sel aastal salvestanud mitu teost, mille loodab peagi DVD ja CDna välja anda.

Üks neist on Tauno Aintsi ja Madis Kalmeti teos “Rändavad laulud”, kus solistidena astuvad üles näitlejad Sepo Seeman ja Karin Tammaru. Laulud antakse välja DVD-l. Teine on Ástor Piazzolla “Neli aastaaega Buenos Aireses”, millest tehakse helisalvestis CD-l.

Pärnu orkestri oma teos

“Rändavad laulud” on orkestrile südamelähedane teos, mille helilooja Tauno Aints ja sõnade autor Madis Kalmet on kirjutanud just Pärnu linnaorkestri koosseisule. Kalmet on ühtlasi olnud kontsertetenduse lavastaja ning visuaalselt on teda mõjusa atmosfääri loomisega toetanud valguskunstnik Margus Vaigur.

Tosinast loost koosnevat põimikut on Pärnu orkester korduvalt esitanud ning leidnud, et see vääriks nüüd jäädvustamist. Teos kujutab endast kahe rändmuusiku teekonda läbi paljude elus ette tulevate olukordade.

“See on haarav sõnumiga lugude jada kahe ränduri või hulkuri vaadetest elule ja väärt seda, et pildis näidata, mitte ainult audios. Sest näitlejameisterlikkus ja kõik need ilmed seal juures annavad olulist kaalu sellele teosele,” põhjendas linnaorkestri produtsent Helen Erastus.

Muusikalises etenduses köidab pilku Eesti teatri- ja muusikamuuseumist laenatud väntorel. Sellel mängib muuseumi muusikaosakonna juhataja Risto Lehiste, kes on kõige muu kõrval ka väga hea väntorelimängija, rääkis Pärnu linnaorkestri direktor Tõiv Tiits.

Plaat valmib suures osas Pärnu oma jõududega. Operaatoriks paluti Endla videomeister Argo Valdma, kellele see on üks suuremaid katsetusi video alal, kuna kokku tuleb monteerida täispikk teos. Oma nõu ja jõuga aitab plaadi valmimisele kaasa Eesti parimaid helirežissööre Tanel Klesment. Pildiline osa filmiti Tallinnas Mustpeade majas, heli aga salvestati Pärnu kontserdimajas.

Kui kõik sujub ja välivõttedki õnnestuvad, loodab linnaorkester DVD “Rändavate lauludega” valmis saada aasta lõpuks. “Oleme selle üle väga rõõmsad, kui leidub neid, kes on valmis ettevõtmist toetama. See on teine põhjus, miks me teeme seda etapikaupa,” selgitas Tiits.

Virtuoosne rahvapillimees

Piazzolla “Neli aastaaega Buenos Aireses” valis Pärnu linnaorkestri repertuaari külaliskontsertmeister Maano Männi.

“Piazzollale nagu paljudele meist meeldisid väga Vivaldi “Aastaajad”. Sellest inspireerituna komponeeris ta oma visiooni aastaaegadest Buenos Aireses ja teoses on kasutatud tsitaate Vivaldi “Aastaaegadest”,” kirjeldas Tiits. Lisades: “Piazzolla ise ei olnud sümfooniaorkestrimees, ta oli rahvapilliorkestrimees, mille originaalkoosseis on viiul, akordion ja kontrabass. Oma väga hea artistitundmise ja fiilingu annab sellele orkestriseade kirjutanud Vene dirigent Leonid Desjatnikov.”

Kuna Piazzolla “Aastaaegadega” sai mitu kontserti antud ja see oli orkestril väga hästi omandatud, leiti, et seegi teos vääriks salvestust.

“See on ühest küljest virtuooslik ja tehniliselt päris keerukas lugu mängijatele, samal ajal tekib sellest fluidum. Teisest küljest on see oma tangorütmidega, mida tuleb edasi anda keelpillidega, ilma trummideta, energiat andev, hästi huvitav energiline muusika. Ma ütleksin, et see on väga hea autoplaat neile, kes armastavad kuulata instrumentaalmuusikat. Sellega magama naljalt ei jää,” muheles linnaorkestri direktor.

Esimene plaat tõsise muusika vallast

Aastaid varem, aastal 2003 on Pärnu linnaorkester salvestanud CD-le Pärnu laulude kogumiku “Soovide linn”, ent tõsise muusika vallas on “Piazzolla” esimene orkestriteos, mis CDna välja antakse.

“”Soovide linn” on kahtlemata väga ilus plaat ja väga vajalik, aga kahjuks me ei saa seda saata enda tutvustusena välismaa festivalile. Me ei saa “Soovide linnaga” tõestada oma taset, mida Piazzollaga saab,” põhjendas Tiits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles