Tuhmunud kassisilmad lõigatakse välja

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häädemeeste risti ja Ikla vahel lõigatakse maantee keskelt välja kulunud kassisilmad ehk teenaelad, mis asendatakse suvel uutega.
Häädemeeste risti ja Ikla vahel lõigatakse maantee keskelt välja kulunud kassisilmad ehk teenaelad, mis asendatakse suvel uutega. Foto: Ants Liigus

Eesti pinnal jätkub rahvusvahelisel maanteel töö, mis möödujaid sõidukiaknast küsivalt välja vaatama sunnib.

Keset Tallinna–Pärnu–Ikla maanteed Häädemeeste teeristist Läti poole seisab suur kastiauto, sellest veidi eemal teemeeste vilkuriga maastur ja nende vahel askeldab kaks meest. Üks sulatab gaasipõleti abil teenaelu ehk kassisilmi, teine kangutab need pinnasest välja ja viskab känkra autokasti anumasse.

Meetrite haaval liigub töökas meeskond edasi, jättes pinnatud tee keskele nelja–viie sentimeetri sügavused augud.

Teede, tänavate, parklate ja spordiväljakute märgistustöid tegeva pealinna ettevõtte OÜ Citymark töödejuhataja Tarmo Sälik ütleb, et see on tavaline kassisilmade vahetus ja midagi erilist selles töös ei ole.

Ligi 16kilomeetrisele lõigule Häädemeeste risti ja Ikla vahel teenaelte üleskiskumisest jäänud augud täidetakse jooksvalt ja uued teenaelad paigaldatakse maanteeameti tellimusel sel suvel.

“Maanteeamet on tellinud riigimaantee number 4 Tallinn–Pärnu–Ikla kilomeetrite 176 kuni 192 pindamistööd, mis praeguseks on lõpetatud,” selgitab maanteeameti Lääne regiooni direktori asetäitja Margus Eisenschmidt.

Seos pindamise ja kassisilmade väljalõikamise vahel on selles, et varem paigaldatud teenaelad võetakse üles, sest need ei paistnud pindamise järel enam välja ega peegeldanud autolaternate valgusvihku tagasi. Lihtsamalt öeldes: ei töötanud enam.

“Liiklusohutuse seisukohast on teenaelad olulised pimedal ja halva nähtavusega ajal, kui nad annavad autojuhile head informatsiooni liikuva sõiduki paiknemise kohta teel,” kinnitab Eisenschmidt.

Pärast teenaelte eemaldamist ja aukude täitmist markeeritakse pinnatud teelõik ja paigaldatakse uued teenaelad iga 24 meetri järel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles