Mari Suurväli: Elukestev õpe annab erksa meele

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Suurväli.
Mari Suurväli. Foto: PP

Tuleval kolmapäeval algab Tartu ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikoolis neljas õppeaasta. Avaloengu Eestist kui e-riigist peab ligi 500 kuulajale president Toomas Hendrik Ilves ja see toimub Strandis, edaspidi esinevad lektorid auditooriumi ees tavakohaselt Tervise konverentsisaalis.

Tartu ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli projektijuht Mari Suurväli, milline on teie arvates selle kolm sügist tagasi alanud ettevõtmise menu?

Minu arvates kõigepealt sihtrühma sotsiaalne võimalus aktiivselt kaasa lüüa ja tunne, et sind on kusagil veel vaja. Ega muidu kuulutatud Euroopas välja aktiivse vananemise aastat, nii et see on maailma probleem.

Teisalt olen mõelnud, et kui räägime tööjõu puudusest, näiteks Pärnus, siis kuivõrd on selle probleemi leevendamiseks ära kasutatud väärikas vanuses inimesed. Meie kuulajate hulgas on küllaltki suur protsent vanuses 65 kuni 75 ja kui on vaja teha vabatahtlikku tööd, löövad nad meelsasti kaasa. Aga peatähtis on inimeste väärtustamine, olgu vanus milline tahes.

Pärnu väärikate ülikool oli 2009. aastal esimene pääsuke, nüüd on need avatud ka Tartus, Kuressaares, Viljandis. Kui palju on üle 55aastasi loengute kuulajaid algaval õppeaastal meil?

Loenguruum paneb meie võimalustele piirid, registreerunuid on 481, nende hulgas 107 on täiesti uued. Ülejäänud on suhteliselt kindel kontingent, kes eelnevatelgi aastatel on loenguid kuulanud, õpikodades ja õppekäikudel osalenud. Algusest peale on meie ülikoolis käinud August Puuste, kes on väga väärikas eas ja vanim kuulaja.

Kuidas kujunes õppekava, loenguplaan?

Loengutel tahavad kuulajad selgitust ühiskonnas toimuvatele muutustele, lektoritelt kompetentsust ja seda, et nad ei räägiks väga poliitiliselt. Ilmne on huvi toimuva vastu ja kursisoleku soov. Õppeaasta ajakava koostades oleme lähtunud kuulajate tagasisidena meieni jõudnud soovidest. Õpikodadest on jätkuvalt suur tung õigusabi õpikotta, kus jagab selgitusi Malle Erend, ja menukas on rännumehe õpikodagi, kuhu tänavu kutsume esinema Tartu ülikooli mäetipu vallutanud alpinistid.

Õppekäigud toimuvad kuulajate oma rahakoti peal, plaanis on minna teletorni ja Tallinna botaanikaaeda, lennusadamasse ja jätkuvalt Toompeale riigikokku, mille külastamiseks on meile toeks olnud Pärnumaalt valitud parlamendiliikmed Annely Akkermann ja Toomas Tõniste.

Õppeaasta alguses sõidame kodu lähedale Audru valda Tamme talu ürdiaeda.

Mis on teie arvates muutunud suhtumises elukestvasse õppesse?

Ühiskonna suhtumist muudab arusaam, et väärikas vanuses inimesed on valmis kogu aeg õppima ja ka töötama. Erksa meelega osalema protsessides ja neist huvituma.

Mis on see õlg, millele väärikate ülikooli projekti vedades ise toetute?

Kõigepealt muidugi Pärnu kolledž ja selle direktor Henn Vallimäe, kes ettevõtmisesse on uskunud. Pärnu linna- ja maavalitsus on meiega mestis ja üllatas Swedbanki huvi. Aga kogu seda tööd korraldades leian taas, et elus loevad oskused, teadmised, ettevõtlikkus ja võrgustik, mille abil lahendad keerulisemagi olukorra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles