Rahvalikud mälumängud pakuvad põnevust

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaal mitme mälumängusarja korraldaja Jaan Alliku ütlust mööda aitab küsimuste koostamine enda teadmisi täiendada ja värskendada.
Pärnumaal mitme mälumängusarja korraldaja Jaan Alliku ütlust mööda aitab küsimuste koostamine enda teadmisi täiendada ja värskendada. Foto: Ants Liigus

Kalendrisügis on alanud, õhtud lähevad aina pikemaks ja pimedamaks ja tubased tegevused tõusevad au sisse. Üks võimalusi õhtuid sisukalt täita on osaleda mõnes mälumängusarjas.

Pärnus ja Pärnumaal korraldatakse eri tasemega mälumänguüritusi pea kõikjal. Pärnu linnas saavad täiskasvanud osaleda näiteks mälumängusarjades Pärnu jahtklubis, Kentuki Lõvis, Viiendas Villemis. Mälumänguüritusi on algaval hooajal koolinoortelegi.

Intelligentne meelelahutus

Mitmel pool Pärnumaal mälumängude korraldamisega tegeleva kuuekordse mälumängumeistrivõistluste Eesti meistri Jaan Alliku sõnade järgi aitab harrastajatele mõeldud mälumäng nii hästi aega viita kui teadmisi omandada ja targemaks saada.

Allik rääkis, et harrastajatele mõeldud mängud on meelelahutuslikuma suunitlusega. Küsimused on kergemad ja juures on õnnemängu moment. „Näiteks ei piisa ainult kuivast faktitundmisest, vaid vastuse väljamõtlemiseks tuleb kasutada loogikat, see nõuab laia silmaringi ja nutikust,“ selgitas ta.

Mälumängimine on peamiselt klubiline ettevõtmine, kus sõpradega kohtuda. „See on intelligentne meelelahutus, millest ei puudu parajal määral huumorit. Nalja saab alati,“ sõnas Allik.

Kolmapäeviti Kentuki Lõvis mälumängusarja korraldav Allik teeb enamasti küsimused ise. „Mõnikord vahetame häid küsimusi Eesti teiste mälumänguritega, aga sel juhul tuleb alati küsimuste kasutamiseks luba küsida,“ selgitas Allik, kes eelmisel aastal koostas tuhatkond mälumänguküsimust.

Allik, kes viimasel ajal asunud oma mälumänguküsimusi katalogiseerima, arvas, et on aastate jooksul neid kogunenud umbes 20 000. „Kui kellelgi on vaja kümmet mälumänguküsimust, võib alati minu poole pöörduda,“ oli Allik abivalmis.

Peale Kentuki Lõvi veab Allik Pärnumaa mälumängusarja Paikusel, samuti korraldab kord kuus mänge Halinga vallas ja aeg-ajalt Tõstamaal.

Alustab 17. hooaega

Üks legendaarsemaid ja tuntumaid meelahutuslikke mälumängusarju on järgmisel kolmapäeval 17. hooaega alustav sari Pärnu jahtklubis. Seal astub küsimustega kilvahuviliste ette Joel Kukk.

„Algselt purjetajatele mõeldud viktoriiniõhtutest on aastatega saanud linnarahvale meelepärane vaba aja veetmise viis, kus edu saavutamiseks ei piisa pelgalt suurest teadmistepagasist, vaja on kiiret mõtlemist ja julgust riskida,“ rääkis Kukk.

Viimastel aastatel on sarnaselt jahtklubi mängudega tõestanud elujõudu varem neljapäeviti Endla Teatrikohvikus toimunud sarivõistlus, mis sellest hooajast rõõmustab mälumängusõpru Viiendas Villemis.

Mõlemas sarjas teenivad mänguõhtu kolm paremat laudkonda pisikese auhinna ja kuu kokkuvõttes antakse võidutiimile karikas. Jahtklubis koos käiv seltskond lõpetab hooaja traditsiooniliselt aprilli viimasel õhtul meeleoluka volbriöö peoga. Neljapäeviti üheskoos ajusid ragistav vennaskond seevastu paneb mai teises pooles, õunapuude õitsemise ajal, püsti lustaka aiapeo.

„Mõlemat mälumängusarja võib julgelt liigitada rahvaspordiürituseks, kus tõsimeelsed kilbarid ei pruugi end hästi tunda,“ rääkis Kukk.

„Kõigepealt võivad kolm duubelküsimust mänguseisu hullusti sassi lüüa ja tagatipuks tuleb igal võistkonnal ühest teemast loobuda,“ hoiatas Kukk. „Mis aga kõige hullem – alatihti pakutakse äratundmiseks parasjagu teleris näidatavaid seebioopereid ja pole harvad need korrad, kui mängujuht kas „Kevade“ või „Viimse reliikviaga“ tervet seltskonda lollitada üritab.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles