Riigikohus tühistas Pärnu bussitrahvi

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli Pärnu kolledžis õppivat Eiko Keemanit trahviti selle eest, et ta esitas kontrolörile komposteeritud pileti, mis oli ostetud kümne krooni eest.
Tartu ülikooli Pärnu kolledžis õppivat Eiko Keemanit trahviti selle eest, et ta esitas kontrolörile komposteeritud pileti, mis oli ostetud kümne krooni eest. Foto: Ants Liigus

Riigikohus tühistas Pärnu linnavalitsuse otsuse trahvida Tartumaa elanikku Eiko Keemanit selle eest, et ta sõitis Pärnu linnabussis krooniajal ostetud komposteeritud sõidupiletiga.

Tartu ülikooli Pärnu kolledži magistriõppes õppiv Keeman sõitis eelmise aasta 9. detsembril Pärnu linnabussis piletiga, mille ta oli ostnud 2010. aasta novembris. Kui kontrolör pileteid kontrollis, esitas mees talle kümnekroonise mulgustatud sõidupileti.

Tallinn ja Tartu olid mõistlikumad

Eelmise aasta alguses mindi Eestis üle eurole. Pärnu linnavolikogu tunnistas kroonide eest ostetud piletid 1. veebruarist 2011 kehtetuks, pakkumata inimestele võimalust kasutamata piletite eest hüvitist saada.

“Kas ma sõidan Tartust selleks Pärnusse, et ühe kuu jooksul bussiga sõita?” küsis Keeman. “Tallinn oli mõistlikum, andes aasta vanade piletite kasutamiseks. Tartus oli samuti üks kuu vanade piletite kasutamiseks, aga Tartu kontrolörid tegid inimestele hoiatuse, mitte ei määranud kohe trahvi.”

Keemani jutu järgi käib ta Pärnu kolledžis enamasti autoga. Kolm üksikpiletit ostis ta erandjuhtudeks, kui on vaja bussiga sõita.

Pärnu linnabusside üksikpilet maksab 64 eurosenti. Keeman oli selle eest kroonides tasunud niisama palju kui kehtiva pileti eest, ehkki teises vääringus.

Riigiametnikuna töötav Keeman oleks enda hinnangul oma karjääri kahjustanud, kui kehtima jäänuks otsus teda piletita sõidu eest trahvida. Kohtuvaidlustega varemgi kokku puutunud inimesena vaidlustas ta 12eurose trahviotsuse.

“Ma ei loe Pärnu Postimeest ega linnavalitsuse kodulehte. Ma polnud teadlik sellest, et vana pilet enam ei kehti. Iga linn kehtestas oma tähtaja, millal vanu pileteid kasutada saab. Vaatasin, et pilet maksab 0.64 eurot, ja kümnekroonine pilet vastas hinnakirjale,” rääkis Keeman.

Pärnu linnavalitsus leidis, et Keeman sõitis bussis kehtiva sõidupiletita. Pärnu maakohus andis õiguse linnavalitsusele.

Seepeale otsustas Keeman, kes seni oli juriidilisi vaidlusi ise pidanud, 586 euro eest advokaadi palgata. Pealegi nägi seadus ette, et riigikohtus ei saa end ise esindada.

“Teistele oleks selline kohtuvaidlus läinud maksma vähemalt kolm korda rohkem, et kaitsta end ametnike omavoli eest,” avaldas Keeman arvamust. Märtsis kulutatud raha loodab ta tagasi saada paari nädala jooksul.

Väärteoprotokoll oli puudulik

Riigikohus leidis, et väärteoprotokollis peavad sisalduma andmed, mille põhjal inimesel on võimalik hinnata kõiki faktilisi asjaolusid. “Heites isikule sisuliselt ette seda, et ta on ühissõidukis sõitnud kehtetu piletiga, peab väärteoprotokollist nähtuma ka õigusnorm, millele tuginevalt kohtuväline menetleja leiab, et kontrollijale esitatud pilet oli kehtetu,” kirjutatakse riigikohtu otsuses.

Väärteoprotokollist ei selgunud, millisel õiguslikul alusel ei loetud Keemani esitatud sõidupiletit kehtivaks. See, et seda tehti volikogu määruse alusel, selgub alles maakohtu otsusest. Riigikohtu hinnangul rikuti sellega õigust teada esitatud süüdistuse sisu.

Seega ei saanud määravaks eriarvamused, kas kroonide eest ostetud piletiga võib rohkem kui kümme kuud pärast pileti kehtetuks tunnistamist sõita, vaid puudulik väärteoprotokoll. Linnavalitsus pidanuks Keemanile näitama, millise õigusakti alusel on tema pilet kehtetu, ja selgitama seda väärteoprotokollis.

Keemani teada polnud ta ainuke, keda Pärnu linnavalitsus kroonide eest ostetud piletiga sõitmise tõttu trahvis. Ent teised lõid trahvile käega ja leppisid nõudmisega, et ühe sõidu eest tuleb mitu korda maksta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles