Pärnu arstid streigivad riiklikul laineharjal

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Tallinna ja Tartu haiglate streigiga liitunud Pärnu haigla arstide nõudmised tööandjaile ühtivad arstide liidu ja tervishoiutöötajate kutseliidu poolt valitsusele ja Eesti haiglate liidule esitatud kollektiivlepingu tingimustega.

Streikivate arstide tegevust Pärnu haiglas koordineeriva juhtgrupi kõneisik Ave Aava (pildil) rääkis, et Pärnu haigla arstide streigi aluseks on meditsiinitöötajate kollektiivlepingu projekt, mille üle Eesti arstide liidul ja Eesti tervishoiutöötajate kutseliidul katkesid läbirääkimised haiglate liidu ja riikliku lepitajaga tänavu jaanuaris.

“Selles mõttes käime ühte sammu kõigi meditsiinitöötajatega,” selgitas Aava. “Me ei streigi otse oma tööandja Pärnu haigla vastu, vaid seisame selle eest, et alla kirjutataks üleriigiline kollektiivleping, mis kehtestaks uued palkade alammäärad.”

Aava kinnitas, et Pärnu haiglas pole töötajatega sõlmitud eraldi kollektiivtöölepingut, sest alates 2008. aastast, kui kõne all on olnud meditsiinitöötajate üleriigiliste kollektiivlepingute sõlmimine, pole Pärnu arstid raviasutusesisest kollektiivlepingut vajalikuks pidanud.

Vaidlusaluse üleriigilise kollektiivlepingu projekti järgi, mis on streigi alus, nõuavad arstide liit ja tervishoiutöötajate keskliit Eesti artidele tunnitöötasu alammääraks haiglates 8.60 eurot 2012. aastal ja sealt edasi kümme eurot (40tunnise töönädala puhul) 2013. aastal ning 12 eurot 2014. aastal.

Haiglaõdedele nõutakse kollektiivlepingu projektis palgatõusu 5.50 eurot 2012. aastal, 6.60 eurot 2013. ja 7.70 eurot 2014. aastal, hooldustöötajaile vastavalt 3 ja 3.35 ja 4.20 eurot. Aga haiglaõed ja hooldajad, kes peavad eraldi palgaläbirääkimisi, ei streigi.

Praegu on arstide minimaalne tunnipalk 7.16 eurot, õdedel 3.83 ja hooldajail 2.11 eurot.

Arstid arstide eest

Arstidele-residentidele nõutakse streigiga 40tunnist palgalist töönädalat (praeguse 32tunnise asemel) ja vähemalt arstide miinimumpalka, abiarstidele aga 60 protsenti arstide palga alammäärast.

“Tahame, et Tartu ülikooli diplomiga arst, isegi kui ta saab miinimumtunnitasu, saaks vähegi konkurentsivõimalist palka.” selgitas Aava. “Kõik on lõpuks läbirääkimiste küsimus. Esitatud numbrid ei ole dogmaatilised, aga kuna ma ei kuulu läbirääkijate kitsasse ringi, ei oska ma öelda, millistest kompromissidest praegu jutt käib.”

Aava ütles, et streik väsitab praktiseerivaid arste. “Ma väga loodan, et streik lõpeb selle nädalaga ja kokkulepe leitakse,” lausus ta ja teatas, et tõttab poolteisetunnisele lõikusele, sest on asju, mida ei saa tegemata jätta streigiga liitunud tohtridki. “Kuid ma ei ole eriti optimistlik streigi peatse lõpetamise suhtes, kuna kolmas osapool – riik sotsiaalministeeriumi näol – puudub läbirääkimiste laua tagant.”

Tervise arengu instituudi (TAI) andmete järgi teenis keskmine Eesti arst mullu 160tunnise töökuuga 1483 eurot.

Terviseametist maksu- ja tolliametile edastatud tervishoiutöötajate tulude andmete põhjal oli mullu arstide keskmine brutopalk 1538 eurot, hambaarstidel 1147, perearstidel 1402, õdedel 786 ja ämmaemandail 822 eurot kuus.

Maksuameti andmeil teenib enim arste (mullu 1086 tohtrit 3533st) 1001–1500 eurot kuus.

Pärnu haigla nõukogu

Pärnu haigla on sihtasutusena Pärnu linnavalitsuse allasutus, tegutsedes Pärnu linnavolikogus kinnitatud põhikirja alusel.

Pärnu haigla nõukogu esimees Cardo Remmel ütles, et ei näe vajadust nõukogul arstide streiki sekkuda või haigla juhatusele nõu andma tõtata seni, kuni haigla suudab tööga enam-vähem hakkama saada.

“Vajadusel kutsume nõukogu erakorraliselt kokku,” sõnas Remmel. “Seni oleme arutanud olukorda streigieelselt, et olla kindel, et haigla streigi ajal meditsiiniteenust osutada suudab.”

Remmel rõhutas, et Pärnu arstid streigivad arstide liidu eestvedamisel ja nende läbirääkimiste partner on arstide liit ja riiklik lepitaja, mitte Pärnu haigla nõukogu. Ega ka haigla kolmeliikmeline juhatus, mille esimees on Pärnu haigla juhatuse esimees Urmas Sule, kes ühtlasi juhib läbirääkimisi Tallinnas tööandjate esindajana Eesti haiglate liidu eesotsas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles