Galerii: saarerahvas tutvustab Pärnus ehedat Kihnu kultuuri

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu uue kunsti muuseumis algas ürituste sari "Kihnu jõulupuu".
Pärnu uue kunsti muuseumis algas ürituste sari "Kihnu jõulupuu". Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Alanud jõulukuu meeleoluka alguse tegi SA Kihnu Kultuuri Instituut, tuues killukese ehedat ja kordumatut Kihnu käsitööd otse Pärnu südalinna, uue kunsti muuseumi.

Ürituste sarja “Kihnu jõulupuu” avamisele kogunes laupäeva keskpäevaks kenake hulk rahvast, neile esinesid pärimusmuusikaga sina peal olevad Kihnu kooli õpilased Kaisa Laos, Liis Mätas, Keitlin Lamend, Loviisa Laarents ja Raigo Tšetsin koos viiuli- ja akordioniõpetajate Maria Michelsoni ja Hilma Kerbakuga.

Käsitöö väljapaneku laua juures jätkus uudistajaid ja mõnigi imestas, et sõrmikud, käpikud, sokid pole kootud mitte masinal, vaid viit varrast sõrmede vahel veeretades – ikka nagu esiemade ajal, käsitsi. Maitsta sai koduküpsetatud saia ja leiba, osta isevalmistatud piparkoogitainast, kihnupäraseid tangu- ja verivorste.

Tuleva pühapäevani, teise advendini kestev ettevõtmine “Kihnu jõulupuu” jaguneb nädala peale teemapäevadeks. Esimene neist oli Kihnu kultuuriruumi päev, mille rääkisid avatuks SA Kihnu Kultuuri Instituudi juhatuse esimees Silvi Murulauk ja nõukogu esimees, seekord päkapiku rollis Mark Soosaar. Koos kahe noore reporteriga, Kaisa Laose ja Raigo Tšetsiniga lindistas Soosaar arvamuslõike avaürituselt ja küsis uudistajate muljeid.

Paelapunumist õpetas Pärdü-Juagu perenaine Annika Annuk, nelja värvi lõngadest töö edenes arvukate uudistajate silmade all.

Esimesel advendil on Urga Elly päev, kus Elly Karjam räägib-õpetab, kuidas kootakse Kihnu troid, millise sõnumi paneb kuduja meestekampsuni mustrisse. Lähemat õpetust saavad needki, kes tahavad huulevõiet valmistada nii, nagu väikesaare naised seda teevad. Pärastlõunal jõuab uue kunsti muuseumi “Kihnu jõulupuule” Pärnu linna kuuse juures süüdatud advendituli.

Igal päeval on kavas mitu dokumentaalfilmi, mis annavad ülevaate saarearahva elust, tööst ja mõtetest läbi mitme aastakümne. Täpne kava, kihnukeelne, on kultuuriinstituudi kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles