Eelmisel aastal Toompeal

, riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Tamkivi.
Jaanus Tamkivi. Foto: PP

Kui nimetada eelmise aasta tähtsaim Toompeal tehtud otsus, siis selleks on kindlasti vajaduspõhiste peretoetuste reformi käivitamine. Seadsime eesmärgiks kahekordistada abivajavate ja lasterikaste perede lastetoetusi. Lastetoetuste tõus puudutab umbes 70 000 last.

Pered, kus need lapsed elavad, saavad täiendavat raha, paranevad laste elukvaliteet ja võimalused arenguks. Seniseid peretoetusi kelleltki ära ei võeta ega vähendata. Aga lapsed tuleb ka edaspidi ikka emal-isal endal kasvatada. Kõik muud lahendused on siin hädaolukord.

2012. aastal tehti avaliku teenistuse reform, mille tulemusena tänapäevastatakse avalik teenistus. Ametnike palgasüsteem muutub läbipaistvamaks ja hüved võrreldavaks erasektoriga. Tänapäevast avaliku teenistuse seadust, mis jõustub 1. aprillil 2013, peetakse Andrus Ansipi kolmanda valitsuse üheks suuremaks reformiks koos haridusreformiga. Reformi tulemusel väheneb oluliselt ametnike arv.

2012. aastal võeti vastu uus korruptsioonivastane seadus, et muuta avalikus sektoris korruptsiooni ennetamine sisulisemaks ja paindlikumaks.

Seaduses on uuenduslikke muudatusi. 2014 aastast muutuvad majanduslike huvide deklaratsioonid elektrooniliseks ja eeltäidetavaks ning veebis avalikkusel lihtsamini leitavaks. Deklareerida tuleb järgmisest aastast vara, mis on ametiisiku kasutuses üle kahe kuu aastas.

Ettevõtlust peab praegune valitsuskoalitsioon tähtsaimaks riigi jõukuse allikaks ja ettevõtluse soodustamiseks tehti lõppenud aastal mitu otsust. Alanesid riigilõivud ja lihtsustus kohtumenetlus.

Uuest aastast alanes maksukoormus, nii töötaja kui tööandja makstav töötuskindlustusmakse väheneb.

Maailm, eriti rahamaailm oli 2012. aastal rahutu. Eesti on Euroopas oma positsioonide eest seisnud ja see on meie stabiilsusele kaasa aidanud. Oleme eurotsoonis partner, kellega arvestatakse. Eesti riigireiting püsib stabiilse väljavaatega ajaloo kõrgeimal tasemel ja selle väljund jõuab iga inimese ellu parema palga ning madalamate laenuintresside näol.

Eesti on saavutanud Euroopa Liidu 2014–2020 eelarveläbirääkimistel edusamme. Rahandusministeerium jätkab edukalt uue eurotoetuste perioodi planeerimist. Perioodi 2014–2020 eurotoetused suunatakse hariduse, majanduse, keskkonna, energeetika, transpordi ja infotehnoloogia arendamiseks.

Kui soovime paremat tulevikku, peame mõtlema ja tegutsema roheliselt. Seetõttu on eriti hea meel, et mullu jõudsime Eesti looduskaitse tulevikusuundade paikapanemiseni.

Looduskaitse arengukava üle vaieldi kümmekond aastat, suvel jõuti lõpuks kõiki rahuldava tulemuseni. Arengukava prioriteedid on loodusharidus, looduse mitmekesisuse säilitamine ja loodusvarade säästlik kasutamine.

Praegune valitsusliit on ühe väikese muutusega püsinud varsti juba kuus aastat. Need aastad ei ole olnud kerged, aga oleme ühiselt hakkama saanud. Ometi on tunda tüdimust ja eriti ajakirjanikud igatsevad vaheldust. Tahan siinkohal tsiteerida sotsiaaldemokraatide esimeest Sven Mikserit, kes teraselt tõdes, et ükski ajaleheartikkel või küsitlus ei muuda kohtade jaotust riigikogu saalis.

Usalduse küsimusega tuleb valitsusel ometi senisest tõsisemalt tegelda. Uusaastasoovina avaldan lootust, et poliitikute töö hindajad keskenduvad aastal 2013 rohkem poliitikute tegudele ja tulemustele ning vähem iseenese sõnade kõla ja krõbedate hinnangute imetlemisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles