Linnavolinik peab ohtlikud ehitised likvideerima

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavolikogu liige Eino-Jüri Laarmann lubas Merimetsa ja Hirve tänava nurgale toodud paviljoni, mis vandaalitsemise tõttu on ohtlikuks muutunud, veel selle kuu jooksul minema toimetada.
Pärnu linnavolikogu liige Eino-Jüri Laarmann lubas Merimetsa ja Hirve tänava nurgale toodud paviljoni, mis vandaalitsemise tõttu on ohtlikuks muutunud, veel selle kuu jooksul minema toimetada. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsus saatis Pärnu linnavolikogu liikmele Eino-Jüri Laarmannile eelmise nädala lõpul märgukirja, mille kohaselt peab mees hiljemalt 8. veebruariks likvideerima Merimetsa ja Hirve tänava nurgal asuvalt platsilt laguneva paviljoni ja ohtlikus seisukorras liumäe.

Laarmann pani kolm aastat tagasi kunagi kesklinnas hotelli Pärnu taga seisnud lillemüügipaviljoni oma kodutänava platsile püsti mõttega muuta see Raeküla vanaisade klubi kooskäimiskohaks ja mänguväljakul käivatele lastele riietusruumiks-tualetiks. Siis ei osanud ta arvata, et kergehitisest edaspidi ainult paksu pahandust sünnib ja asi nii kaugele areneb, et linnavalitsus lõhkujate käe läbi räsitud ja varisemisohtlikuks muutunud hoone ja laguneva tehisliumäe käsukorras ära viia laseb.

Ehitusregistris rajatisi pole

„Ei ole midagi teha. Ühed teevad, teised lõhuvad. Meie rahvale ei sobi selline asi,“ on Laarmann kunagised plaanid maha matnud ja lubab, et viib paviljoni ära jaanuarikuu jooksul.

Paviljoni lähedale püsti pandud liumäega seonduva soovib Laarmann jätta aga linnaametnike õlgadele.

„Käisin eelmise aasta lõpul linnavalitsuse haldusteenuste firma juhi Raul Sarandi jutul ja nad lubasid selle enne jõule korda teha. Neil on see vist meelest läinud,“ meenutas Laarmann linnafirmaga suhtlemist. „Siis pandi üles sildid, et objektile ei tohi minna. Võib-olla nad arvavad, et selle peab ära viima, kuid tegelikult tuleks piirded korda teha. See on paari-kolme tunni töö.“

Osaühingu Pärnu Haldusteenused juhataja Raul Sarandi sõnade järgi ei vasta Laarmanni jutt tõele. „Liumägi on üliohtlik ja see tuleb likvideerida. Asi pole üksnes piiretes, selle konstruktsioon laguneb,“ oli Sarandi teistsugusel arvamusel. „Sealt turritavad välja armatuurrauad. See on mänguhoos lastele niisama ohtlik kui lahtine kanalisatsioonikaev. Laarmann on need asjad sinna püsti pannud. Avalik võim ei saa nende eest vastutamist enda peale võtta.“

Pärnu linnavalitsuse pressinõunik Anu Juurma-Saks märkis, et kui praegu peaks nendel ehitistel kellegagi õnnetus juhtuma, vastutab juriidiliselt selle eest Pärnu linnavalitsus.

Kuigi platsile tassitud lagunev paviljon ja selle lähedale ehitatud liumägi on linlaste silma riivanud ligikaudu kolm aastat, on linnavalitsus ja teised ametkonnad astunud nende likvideerimiseks tõsisemaid samme alles viimase paari kuu jooksul.

Juurma-Saksa sõnutsi on linnavalitsus asunud ala korrastamisega jõulisemalt tegelema seetõttu, et linn sai maatüki omanikuks alles eelmise aasta veebruaris. Enne kuulus see riigile.

Politsei- ja piirivalveamet saatis mullu 8. novembril Laarmannile märgukirja, milega juhtis tähelepanu, et ohtlikus seisukorras paviljoni ja liumäe kohta puuduvad riiklikus ehitusregistris andmed ja need tuleb likvideerida.

Kuna politsei saadetud märgukiri soovitud tulemust ei andnud, nõudis Pärnu linnavalitsuse majandusosakond Laarmannilt 4. jaanuaril saadetud kirjas linnale kuuluvale kinnisasjale paigaldatud kioski äraviimist hiljemalt 15. jaanuariks.

Tuleb mänguväljak

Et sellekski tähtajaks polnud Laarmann lillegi liigutanud, tegid linnavalitsuse ehitusjärelevalve ametnikud rikkumise kohta järgmisel päeval akti.

18. jaanuaril saatis Pärnu linnavalitsus Laarmannile uue märgukirja, kus on paviljoni ja liumäe vabatahtliku likvideerimise uueks tähtajaks 8. veebruar.

Pärnu linnaaednik Piret Unn ütles, et see on tõesti viimane tähtaeg, millal linnale kuuluv maa peab puhas olema, ja kui Laarmann selleks ajaks midagi ette ei võta, siis linnavalitsus enam märgukirjadega ei piirdu.

„Loodame, et viimane kiri on otsustav,“ lausus Unn. „Kui tähtajaks siiski midagi ei juhtu, korraldab linnavalitsus ise paviljoni ja liumäe teisaldamise ja saadab Laarmannile selle eest arve.“

Pärnu linnaaedniku sõnade kohaselt peaks Merimetsa ja Hirve tänava nurgal asuval platsil olema korralik laste mänguväljak. „Selle projekt on koostamisel,“ märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles