Uue kunsti muuseumis esitletakse suurteost

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltisaksa antikvaar Johann Christoph Brotze (1742–1823).
Baltisaksa antikvaar Johann Christoph Brotze (1742–1823). Foto: wikipedia. org

Teisipäeval, 26. mail kell 17 algab Pärnu uue kunsti muuseumis entsüklopeedilise suurteose “Johann Christoph Brotze. Estonica” esitlus.


Raamatu esitlusel räägivad Läti suursaadik Eestis Karlis Eihenbaums, riigikogu liige Mark Soosaar, Läti akadeemilise raamatukogu direktor Venta Kocere ja selle projekti juht, ajaloodoktorist professor Raimo Pullat.



Läti akadeemiline raamatukogu (kunagine Bibliotheca Rigensis, asutatud 1524) kujutab endast rikkalikku haruldaste raamatute ja käsikirjade varamut. Üks selle varamu ehteid on 1742. aastal Saksamaal Görlitzis sündinud, kuid pärast ülikooli lõpetamist Riiga asunud ja peagi sealse lütseumi kaasrektoriks saanud Johann Christoph Brotze rikas kollektsioon.



Brotze kogus igasugust ajaloolist materjali. Nii joonistas ta üles enamiku Eesti-, Liivi- ja Kuramaa linnade vaateid ning koostas ülevaate nende ajaloost, majandusest, valitsemiskorrast ja elanike tegevusaladest. Samuti kopeeris ta vanu pitsereid, vappe ja münte, joonistas üles rahvarõivaid. Palju leidub teavet Eestigi kohta. Näeme pilte Tartust, Kuressaarest, Narvast, Pärnust, Tallinnast ja ülejäänud Eesti linnadest.



Nüüd on hea võimalus tutvuda selle põneva koguga uue kunsti muuseumis 30. juunini. Suurimat huvi pakub see kindlasti saksa keele ja kunsti huvilistele, aga ei jäta külmaks tavakülastajatki. Näitus on varem üleval olnud Tallinnas, Tartus, Kuressaares, Haapsalus, Viinis, Prahas, Salzburgis, Berliinis, Göttingenis, Varssavis, Helsingis, Kiievis ja Moskvas.



Näituse on Eestisse vahendanud Läti suursaatkond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles