Halingas muutuste tormi ei tõota

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu-Jaagupi bussiootepaviljon.
Pärnu-Jaagupi bussiootepaviljon. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Halinga on Eesti esimene ühinenud vald. 1996. aasta rahvahääletusel andis enamik hääletanuist rohelise tee Pärnu-Jaagupi alevi ja rõngasvald Halinga liitumisele, 13 aastat hiljem keerlevad vallajuhtide peas taas haldusreformi mõtted.


Kui viimasel aastal-paaril on mitmest Pärnumaa suurest omavalitsusest meediasse ja prokuratuuri uurida jõudnud võimulolijate põhjustatud skandaale, siis Halingas valitseb selles suhtes vaikus. Tegelikult otse vastupidi. Isegi praeguse vallavanema ja suures osas tegutseva volikogu liikmetest koosneva valimisliiduga Koduvald eelseisvatel valimistel konkureerima asujad arvasid Pärnu Postimehega kõneldes, et valda on juhitud hästi.

Halinga vallavolikogu esimees, Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjas kandideeriv Raul Peetson toobki viimase nelja aasta kokkuvõttes esimesena välja, et volikogu ja vallavalitsus on enamasti ühel meelel. “Koostöörahu valitseb,” sõnas ta. “Tahaks, et järgmise volikogu koosseisu ajal samamoodi jätkuks.”

Peetson usub, et järgmine volikogu peab väga palju maadlema hariduselu probleemidega ja haldusreformgi tõuseb taas teravalt päevakorda.

“Uus volikogu peab kindlasti võitlema selle nimel, et Halinga oleks tulevase suure valla keskus,” sõnas Peetson. “Selles, et vallad peavad kokku minema ning suuremaks ja tugevamaks saama, ei saa enam kahelda. Oleme asja oma vallas arutanud, naabritel on oma visioonid. Peame põhjalikult kõiki tuleviku variante kaaluma, et oma valla huvide eest kõige paremini seista.”

Valimisliit Koduvald kandideerib neljandat korda, nende ülekaalukas võidus ja vallavanem Ülle Vapperi jätkamises ei kahtle isegi konkurendid.

Eelmistelgi valimistel korjas Halingas enamiku häältest Koduvald. Kui toona oli Halinga volikogu liikme kohale pea kolm tahtjat, siis nüüd vaevu kaks. Koduvalla nimekiri on seekord isegi pikem, aga nende vastaskandidaate sootuks vähe.

Rahvaliit loobus oma nimekirjaga välja tulemast, seitsme nimega Isamaaliit ja kaheksa nimega Res Publica on liitumise järel välja pannud vaid neli kandidaati. Esimest korda pürib võimule Keskerakond.

Tegelikult kummutab Keskerakonna esinumber veterinaararst Marika Juhani kohe arvamuse, justkui tulevad nad valimistele plaaniga Halingas võim haarata ja muutusi ellu viima hakata. “Meil ei ole võiduplaane, Koduvald on siin väga tugev ja praegune vallavanem on head tööd teinud,” tunnistas ta. “Tahame Keskerakonna toetajatele anda võimaluse erakonna poolt hääletada ja ise kogemusi koguda.”

Oma valimisliidu esinumber Vapper näeks ennast pärast valimisigi vallavanema rollis. “Palju alustatud töid on pooleli ja kui rahvas mind usaldab, tunnetan, et jõuan ja jaksan veel,” sõnas ta.

Järgmise vallavalitsuse ja -volikogu esmase ülesandena nimetas Vapper konservatiivse eelarve koostamist. “Eelkõige peab ellu jääma ja rasked ajad üle elama,” lisas ta.


Ülle Vapper, Halinga vallavanem, VL Koduvald:
”Valimisliit Koduvald püüab säilitada Halinga vallas olemasoleva korra ja kauaaegsed traditsioonid. Meie huvi on, et ei tekiks uusi sotsiaalseid probleeme,  näiteks mõne valla hallatava asutuse sulgemine.
Koduvalla nimekirjast on pool uued tulijad ja pool vanad olijad. Kunagiste volikogu liikmete kogemus maksab: nad ei pea enam sisse elama. Samal ajal näitab see stabiilsust vallajuhtimisel. Uued nimed meie nimekirjas on alati head, sest see toob kindlasti juurde uut mõtlemist ja värskust.”


Raul Peetson, Halinga volikogu esimees, IRL:
“Praegu valitseb vallajuhtimises koostöörahu. Tahaks, et järgmise volikogu koosseisu ajal samamoodi jätkuks. Meil pole kordagi olnud umbusaldamisi ja volikogu otsused on sageli 15 poolthäälega. Asi tuleb volikokku sedavõrd põhjalikult läbitöötatuna, et teema on hääletamiseks valmis.
Mõnest muust vallast erinevalt ei räägita meist laiema avalikkuse ees nii tihti sellepärast, et kõik on korras ja igaüks teeb rahulikult oma tööd. Ju see valla areng on selline olnud, et kellelegi pole suurt midagi ette heita.”
 

Arno Maidla, Eesti mereakadeemia osakonna juhataja, Keskerakond:
“Mina olen veendunud, et kohalikel valimistelgi peaksid kandideerima parteinimekirjad. Erakondlik valimine on ikkagi vastutusrikkam. Üksikkandidaat ja valimisliit ei kanna endas sellist vastutust. 
Praeguse vallavalitsuse ja volikogu töö kohta arvan, et nad on päris hästi hakkama. Suuri tõmblemisi pole olnud, valitseb kodurahu. Ma ei arva, et me uue vallavalitsuse moodustamisel kaasa hakkame rääkima, kuid kui mõni meie inimene volikokku valitakse, siis see kindlasti tugevdab valda.” 

Erapooletu arvaja Vello Prints, Halinga aukodanik, pikaaegne Edasi kolhoosi esimees:
“Mulle tundub, et enam-vähem need asjad meie vallas toimivad ja valla juhtkond saab oma tööga hakkama.
Mõni aeg tagasi oli meilgi kaklemisi kuulda, aga praegu tundub, et kõik on ühe mütsi alla saadud. Vallavanem on oma karastuse kätte saanud ja võiks jätkata.
Me kõik teame, et ajad on rasked ja valla rahakott aina õhemaks muutunud ning töötuid palju. Loodan, et vald suudab raskustest välja vedada ja elu jätkub samamoodi kui praegu.” 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles