Jõuluks on müügil kuused ja nulud

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Härma kaubahoovi juures müüb jõulupuid tudenginoorik Kristi Herm ja pakib puukese võrkkotti, kui ostja soovib.
Härma kaubahoovi juures müüb jõulupuid tudenginoorik Kristi Herm ja pakib puukese võrkkotti, kui ostja soovib. Foto: Ants Liigus

Tänavune jõulupuude müük on Pärnus alanud täie hooga, kuuse hinnad kõiguvad 100 kroonist 200 kroonini jooksva meetri eest, nulud on kallimad.

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonnas on registreeritud neli jõulupuude müügikohta: Papiniidu 42 asuva Mai Selveri parkla, Metsa 15 parkla kõrval, Vana turg ja Härma kaubahoov. Veel leidsime jõulupuude müüjad Kaubamajaka eest.

Kümmekonna aasta eest tõid metsamehed ja talunikud linnadesse jõulupuudeks enamasti kuuski. Nüüd on pilt muutunud, ikka luksuse ja uhkuse suunas. Tavaliste kuuskede kõrval pakutakse müügiks hõbekuuski ja nulge, mis Eestisse toodud Saksamaalt, Belgiast, Hollandist ja Skandinaavia maadest.

Nulu saab 600 krooniga

Härma kaubahoovis jõulupuid müüv tudengineiu Kristi Herm ütles kuuskede hinnaks 100–150 krooni meeter, olenevalt sellest, kas tegu on istandusest pärit kuuse või metsast tooduga. Istanduse puud on kallimad. Ja ilusamad. Sellise korraliku, peaaegu laeni jõulukuuse saab tuppa umbes 200–250 krooni eest. Kui lasete puukese võrkkotti pakkida, peate 20 krooni peale maksma.

Nulud on aga kallid ja küllap mõeldud jõukamale rahvale, sest paarimeetrised maksavad Härma kaubahoovis 600–650 krooni. Aga teatakse rääkida, et nulg ei hakkavat korteris okkaid pillama, eriti siis, kui tüve ots vette panna.

“Mul oli üks aasta nulg ja see ei ajanud kevadeni okkaid maha,” meenutas fotograaf Ants Liigus, kes oli nulu uuel aastal aeda lumehange viinud ja see oli seal sulani haljas püsinud.

Kaubamajaka ees on jõulupuude valik sarnane sellega, mida Härma kaubahoovis pakutakse, hinnadki enam-vähem samad.

Raigo ja Katrin, kes Kaubamajaka juures puid müüvad, ütlesid, et kuuse meeter maksab keskeltläbi 150–175 krooni, hõbekuusel 200 ja nulul 300 krooni. Nemadki pakivad puu soovi korral kotti ja osa puid ongi kottides.

“Kuuski juba ostetakse, kuigi suurem nõudlus tekib ilmselt nädalavahetusel,” rääkis Raigo, pidades Kaubamajaka esist väga heaks müügikohaks, kus käib palju rahvast ja inimestel on hõlbus muu ostetud pühadekraamiga jõulupuugi kohe koju viia.

Puu tuuakse koju

Mai Selveri ees ja Metsa 15 parkimisplatsi juures müüb kuuski talunik Toomas Lind Soobiku talust Kilingi-Nõmme lähedalt.

“Mul läheb juba 17. aasta jõulupuid müüa,” ütles Lind. Tal on talus oma istutatud jõulupuumets ja sealt ta kasvukorra järgi puid müüb. Ainult kuuski, mitte muid okkalisi. Puude hinnaks ütles mees alates 100 kroonist meetri eest. Peale selle toob üks ta sõpru vajadusel kuuse autoga koju kätte. Odavamalt kui takso, kinnitas Lind.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles