Raekojas mängitakse klaverimuusikat neljal käel

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Musitseerivad Ebe Müntel ja Jorma Toots.
Musitseerivad Ebe Müntel ja Jorma Toots. Foto: PP

Pühapäeval esineb Pärnu ooperi sarjas “Abonement 007” Pärnu raekojas klaveriduo Ebe Müntel - Jorma Toots, esitades neljal käel Pjotr Tšaikovski armastatud klaveritsükli “Aastaajad”. Kontserdi avaloona kõlavad Johannes Brahmsi kolm intermetsot op. 117.

Klaveriduo Müntel-Toots alustas regulaarset tegevust 2004. aastal, jõudes finaali noorte interpreetide konkursil “Con Brio”. Hooajal 2008-2009 osaleti edukalt klaveriduode konkurssidel Poolas ja Tšehhimaal.

Ebe Müntel omandas magistrikraadi Eesti muusika- ja teatriakadeemias professor Ivari Ilja ja Tanel Joametsa klaveriklassis. Solisti ja kammermuusikuna on ta esinenud Eestis, Soomes, Rootsis, Tšehhi- ja Saksamaal ning Itaalias. Müntel on Leipzigi rahvusvahelise improvisatsioonikonkursi II koha laureaat. Käesoleval ajal töötab ta õpetaja-kontsertmeistrina Heino Elleri nimelises Tartu muusikakoolis.

Pärnu ooperi kontseptuaalse muusikateatriansambli Repoo Ensemble liige Jorma Toots lõpetas muusika- ja teatriakadeemia professor Lilian Semperi klaveriklassis ja omandas seejärel magistrikraadi professor Matti Reimanni kammeransambliklassis.

Samas õppeasutuses läbis Toots mitmeaastase vabaimprovisatsiooni kursuse selle valdkonna Eesti maestro professor Anto Petti käe all. 2009. aastast täiendab ta ennast muusika- ja teatriakadeemias doktorantuuris. Eri ansamblipartneritega on ta edukalt esinenud paljudel kammermuusikakonkurssidel ja -festivalidel Eestis ning kaugemalgi.

Toots on Leipzigi rahvusvahelise improvisatsioonikonkursi laureaat aastast 2001. Käesoleval ajal töötab ta õpetajana Elleri-nimelises muusikakoolis ja õppejõuna Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias. Ta on Eesti interpreetide liidu 2010. aasta stipendiaat.

Pärnu professionaalsete muusikute kontserdisari “Abonement 007” toimub Pärnu linna, Eesti kultuurkapitali ja Pärnu ooperi koostöös. Sarja eesmärk on kanda ette Pärnu heliloojate muusikat, anda kohalikele interpreetidele võimalus teostada kunstiliselt eredaid kontserdikavu, kaasata kõrgel tasemel külalismuusikuid ja viia kontserdiprojekte Pärnust välja. Pärast iga kontserti toimub esinejate ja publiku vestlusring. Sarja kunstiline juht on Andrus Kallastu.

Kontserdisarjaga liitub publikukoolitusprogramm Pärnumaa koolide õpilastele. Rohkem infot saab Pärnu ooperi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles