Trennis saab enda vormimise kõrval mõnuledagi

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Sarapuu juhtimisel on BodyJam lõbus treening, mis peaks järjepideva harjutamisega parandama iga trennis osaleja tantsuoskustki.
Tiina Sarapuu juhtimisel on BodyJam lõbus treening, mis peaks järjepideva harjutamisega parandama iga trennis osaleja tantsuoskustki. Foto: Urmas Luik

Ligi kuu on Pärnus olnud võimalik osaleda tantsulise BodyJami ja rattaga mäkketõusu meenutava RPMi treeningutel, mis peaksid füüsilise vormi parandamise kõrval tekitama mõnusa enesetunde.

Mõlemat treeningut saab suvepealinnas siiani harrastada vaid spordihallis asuvas klubis Planet-Sport, mis veebruari lõpuni kuulus Fittesti klubiketti.

Tantsides ülekilode kallale

Uus-Meremaalt alguse saanud LesMills BodyJam™ on 55 minutit kestev tantsuline rühmatreening. BodyJam™ on kokku pandud eri tantsu- ja muusikastiilidest, nagu house, hiphop, latiino, disko, reggae. Treeningu eesmärk on arendada rütmitaju ja koordinatsiooni, parandada füüsilist vormi ja kehatunnetust lõbusa, tõhusa ja vaba liikumise kaudu.

Treener Tiina Sarapuu seletuse järgi jaguneb BodyJam™ viieks osaks: soojenduseks, kaheks kardioplokiks ja üheks taastuslooks kardioplokkide vahel ja lõdvestuseks.

Praegu kasutatakse spordihalli treeningukavas salsa, hiphopi ja house’i elemente. Kava muutub iga kolme kuu tagant ja nii vahelduvad parasjagu õpetatavad tantsustiilidki.

Sarapuu väitel ei ole BodyJami™ minekul tantsukogemusel suurt tähtsust, vaja on vaid elementaarset rütmitunnetust ja tantsuinstinkti.

Kuigi treeneri arvates peaks tantsulise jämmimisega saama hakkama peaaegu igaüks, tundsin mina end esimeses trennis nagu elevant portselanipoes.

Kui mu trennikaaslased liikusid silmanähtavalt efektselt, siis mul kulus põhienergia jälgimisele, et ma ühelegi naisterahvale otsa ei komistaks või kukuks. Kõige keerulisem oli rühmaga samas taktis püsida.

Sarapuu kinnitusel pole sellest aga hullu, sest üks kava kestab kolm kuud ja on keerulistest liigutustest hoolimata üles ehitatud tantsukooli põhimõtte järgi, et trenni tulles hakatakse liikumist õppima ja iga korraga minnakse järjest paremaks.

Veel seletas mõni mu naistuttav, et BodyJam™-i meesharrastajad on nende arvates vaid pärast kuu aega harjutamist hakanud märgatavalt paremini tantsima.

Sarapuu sõnade kohaselt on BodyJam™ kujunenud Pärnus kiiresti ülipopulaarseks. “Kuigi treeningule mahub korraga 45 inimest, on sellele vaatamata tihti kõik kohad täis ja veel palju inimesi ootejärjekorras,” avaldas ta.

Tantsimisoskuse kõrval aitab treening põletada rasva arvelt kaloreid, arendab koordinatsiooni ja rütmitunnet, alandab vererõhku ja kolesterooli ning parandab südametegevust. Ning loomulikult annab hea tuju, sest BodyJam™ pole Sarapuu kinnitusel tund, kus emotsioone peaks tagasi hoidma.

Siseratta seljas mäkke

RPM™ (Ride Powerful Music) kuulub samuti LesMillsi kontseptsiooni süsteemi. See on 50minutine siseratta-rühmatreening, mis jäljendab rattatreeningut looduses.

Treening on vahelduva intensiivsusega, muutes pidevalt sõidukoormust ja -kiirust. See peaks jäljendama rattasõitu 20-25 kilomeetri pikkusel mitmekesisel maastikurajal (mäed, künkad, siledad maanteelõigud, kiired laskumised).

PlanetSport Pärnu juhataja Raido Ilpi sõnade järgi aitab RPM™ treening suurendada kardiovaskulaarset vastupidavust, põletada kaloreid, vormida ja tugevdada reie- ning tuharalihaseid. Peale selle tõstab tund Ilpi kinnitusel meeleolu ja paneb unustama argimured.

Kõigele vaatamata ei paista RPM™ veel väga menukas olevat, sest saalis leidus vabu rattaid. Vastupidi varem toimunud Freestyle Spinile.

Ehk tuleb see sellest, et RPM™ on muude siserattatrennidega võrreldes üks intensiivsemaid. Nii reklaamitakse seda koguni kui kalorite tuhastajat, mitte põletajat.

Rattaga sõidetakse valju muusika saatel, mis mind kui algajat alguses veidi häiris, kuid trenni edenedes harjusin sellega.

Mäkketõuse jäljendatakse ratta koormusnuppu keerates. Lauskmaal sõites hoitakse madalam koormus ja mõni lõik tuleb spurtida ehk vändata nii kiiresti, kui jõuad. Millal mida teha, teavitab treener ja annab soovitusi õige sõiduasendi hoidmiseks.

Esimestel kilomeetritel võtsid mäkketõusud ja tempomuutused hinge üsna kiiresti kinni ja mul tekkis isu pärast esimest kümmet minutit üldse ratta seljast maha ronida. Õnneks aitasid joogipausid ruttu gruppi tagasi.

Ilpi selgitusel ongi vaid aja küsimus, millal lihased treeninguga harjuvad, ja nii kujunes rattasõidu teine pool esimesest sootuks kergemaks, kuigi mäkkeronimised olid pikemad. Samuti võib õige sõiduasendi leidmine võtta algajal aega nii mõnegi treeningu jagu.

Proovida tuleks võimalikult palju

Oodatud mõnutunnet trenn aga justkui ei tekitanud. Võib-olla ei saanud ma sellest aru, sest pärast esimest korda oli istmik kõvast sadulast üsna kange.

Kokkuvõttes ei paistnudki RPM™ aga ülemäära raske. Pärast ligi tunnist mäkkeronimist oli minus küllalt energiat, et joosta spordihalli rajal mõni kilomeeter.

Ilpi sõnade järgi on enamasti just trenniga alustajad kinni stampides, sest sageli kardetakse ühekülgsust ja pärast paari treeningut jäetakse asi pooleli.

“Proovida võiks võimalikult palju erinevaid trenne eri treenerite käe all, et avastada ja leida endale sobivad stiilid,” julgustas Ilp. “Klubis või trennis on tegelikult väga kerge pettuda. Tuled kord hommikul tühja kõhjuga trenni, siis on silme eest must ja ongi isu läinud. Siis tuleks treeneriga julgelt oma mõtteid jagada. Samal ajal kui üks trenn ei sobi, meeldib võib-olla midagi muud. Peaasi, et inimene katsetaks enne treeningute poolelijätmist palju stiile.”

Kuigi Fittestist välja kasvanud PlanetSport on Pärnus alles üsna uus, tegutsedes siin mullu septembrist, näeb Ilp suvepealinna spordiklubide turul kõvasti kasvuruumi. “Iga klubi tõstab rühmatreeningute ja treenerite kvaliteeti ja see teeb turule ainult head,” märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles