Rääma prügila soojus- ja elektrijaam ootab pidu

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räämal utiliseeritava prügila koostootmisjaam mahub kahte konteinermajja, ent tegu on kõrgtehnoloogiaga, kus prügimäegaasist toodetakse sooja ja elektrit.
Räämal utiliseeritava prügila koostootmisjaam mahub kahte konteinermajja, ent tegu on kõrgtehnoloogiaga, kus prügimäegaasist toodetakse sooja ja elektrit. Foto: Urmas Luik

Osaühingu Paikre prügila sulgemistöö on jõudnud lõpusirgele ja prügimäest toodetavat prügilagaasi põletusainena kasutades hakkab prügila kõrvale ehitatud koostootmisjaam tootma soojusenergiat ja elektrit.

Sel nädalal lõppes Paikre korraldatud konkurss koostootmisjaama bilansihalduri leidmiseks.

“Parima pakkumise tegi konkursi võitnud osaühing Nordic Power Management,” teatas Paikre juhataja Teet Kurs. “Bilansihaldur tuli palgata, kuna meil firmas puudub kompetents elektrienergiaga börsil kauplemiseks.”

Kurs selgitas, et parajasti käib vana prügila gaasil töötava soojus- ja elektrienergia koostootmisjaama häälestamine ja tootmiseks vajalike kooskõlastuste taotlemine. “Sellega praegu tegelemegi,” sõnas juhataja. “Jaama ja mäe lõplik ülevõtmine ehitajailt peaks teoks saama septembri viimastel päevadel, tähtajaks oleme märkinud 30. septembri.”

Suvi läbi katsetamist

Esimene koostootmisjaama katsekäivitamine toimus veebruaris, kuid juba siis märkis Kurs, et on seadmete prooviperioodi kavandanud pikaajalise, mistõttu ta ei luba biogaasi kogumise ega energiatootmise ettenähtud korras alustamist enne sügist.

“Sügis on käes ja kuigi suvel tuli mõndagi jaamas ümber teha, oleme tööga püsinud etteantud aja raames,” tähendas Kurs.

Kuigi Räämal asuva Paikre sortimisjaama hoovile kerkinud koostootmisjaam mahub kahte konteinermajja, on tegu kõrgtehnoloogiaga, mille aju on tootmisprotsessi suunav ja kontrolliv arvuti.

Näiteks on arvuti võimeline saatma sõnumi jaama töötajate mobiiltelefonidesse, kui jaamas on tekkinud avariiolukord või on biogaasi ja hapniku vahekord küttesegus muutumas plahvatusohtlikuks. Hetkega seiskab arvuti siis vanast kinnikaetud prügimäest gaasi imavad kompressorid ning tootmine peatub.

“Prügilagaasi peaks arvestuste järgi tulema ligikaudu 2,1 miljonit kuupmeetrit aastas, sellest saab toota 3,5 megavatti elektrienergiat ööpäevas,” rääkis Kurs. “Peale selle võimaldab ühe megavati elektri tootmine anda lisaväärtusena kaks megavatti soojusenergiat, mida võime müüa ja kasutada ise.”

30 aastat ette

Paikre juhataja oli tulevikupildi maalimisel siiski ettevaatlik, jättes õhku variandi, et projekteeritavad võimsused ja tootmismahud ei tarvitse tegeliku tootmisprotsessi käivitamisel rehkendatuga päriselt kattuda. “Võib-olla võimaldab vanast prügimäest eralduv gaas toota vähem, kui arvestanud oleme,” märkis Kurs.

Samal ajal pole koostootmisjaama ehitamine prügimäe kõrvale eesmärk omaette, vaid see kaasnes linna vana ja keskkonda saastava prügila utiliseerimise kohustusega.

Seda projekti toetas SA Keskkonnainvesteeringute Keskus. Vana mäe utiliseerimist hakati ette valmistama 2006. aastal, kui Paikuse vallas Põlendmaal avati nüüdisaegne regionaalne prügila, mida haldab Pärnu linnale ja Paikuse vallale kuuluv OÜ Paikre.

“Rääma koostootmisjaama valmimist ja vana mäe likvideerimisega lõpulejõudmist tahame tähistada pidulikult 28. oktoobril,” lubas Kurs. “Siis lõikame linte läbi ja pärast koguneme Endla teatrisse peole.”

Vanast prügimäest kogutakse mürgist prügilagaasi 15 aastat, siis peaks gaas otsa lõppema. Mägi ise kuulutatakse lõplikult utiliseerituks 30 aasta pärast.

Elektrienergiast saadav tulu kulubki ettevõttel vana mäe hooldusele, valvamisele ja kohustusliku loodushoiuseire korraldamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles