Kontserdimaja õdusal õhtul kõlab Beethoveni looming

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pianist Lauri Väinmaa.
Pianist Lauri Väinmaa. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sel neljapäeval, 10. novembril tähistab Pärnu kontserdimajas koos linnaorkestriga oma 50. sünnipäeva pianist Lauri Väinmaa, kui ühiskontserdil kantakse ette Ludwig van Beethoveni loomingut.

Pärnu linnaorkestri produtsendi-reklaamitoimetaja Helen Erastuse teatel on see avalik saladus, et juubilar Väinmaal on tihe side Beethoveni klaveriloominguga.

Väinmaa tunnistanud ajakirjale Teater. Muusika. Kino antud intervjuus, et Beethoven on olnud ja ilmselt jääb üheks tähtsamaks heliloojaks tema elus.

Seega on märgiline, et tänavu 50. sünnipäeva tähistav interpreet on valinud esitamiseks teose just kõnealuse helilooja sulest.

Neljapäeval kannavad pianist ja Pärnu linnaorkester dirigent Jüri Alperteni juhtimisel Pärnu kontserdimajas ette Beethoveni klaverikontserdi nr 5, mis oli esimene suurvorm, mida Väinmaa 16aastase tudengina professor Bruno Luki õpilaseks saades mängis. Kümme aastat tagasi esitas Väinmaa kõik viis Beethoveni kontserti kaheõhtuse tsüklina Pärnu Agape keskuses koos linnaorkestriga.

Neljapäevasel kontserdil kantakse ette veel teinegi Ludvig van Beethoveni teos – sümfoonia nr 2 D-duur op. 36.

Väinmaa on õppinud Tallinna muusikakeskkoolis, Tallinna riiklikus konservatooriumis, Moskva riiklikus konservatooriumis ja Londoni kuninglikus muusikaakadeemias.

Tema repertuaaris on peaaegu kogu Beethoveni klaverilooming, ta on tsüklitena esitanud nii helilooja 32 sonaati kui 5 klaverikontserti. Samuti kuulub tema repertuaari Alfred Schnittke, Arvo Pärdi ja 2. Viini koolkonna klaverimuusika. Ta on olnud mitme eesti helilooja teoste, samuti Ligeti etüüdide esmaesitaja Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles