Pärnu jõulupuu tuleb skautluse rajaja talust

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu selleaastane jõulupuu tuleb Vändra kandist Eesti skautluse rajaja Anton Õunapuu kodutalu maadelt.
Pärnu selleaastane jõulupuu tuleb Vändra kandist Eesti skautluse rajaja Anton Õunapuu kodutalu maadelt. Foto: Arne Meier

Pärnu linna tänavuse jõulukuuse kasvukoht on sümboolse tähendusega, sest puu pärineb Vändrast Eesti skautluse rajaja Anton Õunapuu kodutalu maadelt.

11. aastat Pärnusse Endla ette teatri jõulupuud toova ja püstitava osaühingu Euro Cactus projektijuhi Arne Meieri ütlust mööda pidi kõnealune kuusk Pärnut ehtima juba möödunud jõulupühadel, ent skautide palvel lükati kuuse saagimist aasta jagu edasi.

“Soovisime kuuse mahavõtmist aasta võrra edasi lükata põhjusel, et 2012. aasta saabumisega tervitame Eesti skautluse 100. aastapäeva. Juubeli tähistamine sai avalöögi eile, Eesti skautluse rajaja Anton Õunapuu 124. sünniaastapäeval.

Õunapuul on Eesti skautluse arenguteel oluline roll, tema sulest ilmus artikkel skautlusest ajalehe Peterburi Teataja lisas juba 1911. aastal, hiljem asutas ta aktiivselt skautide rühmi ning propageeris skautide liikumist,” selgitas Eesti skautide ühingu büroo juhataja Hele-Mai Madisson.

Meier lisas, et skautidele tähendusrikas kuusk saetakse 17. või 18. novembril.

Puu täpne langetusaeg ja linna toomine sõltub ilmast, sest tugev tuul ja sadu võivad mahavõtmist ja transportimist segada. Õnneks kõrgub Õunapuu kunagise kodutalu maadel kasvav kuusekaunitar lagedamas kohas, millele raskeveokiga hästi ligi pääseb.

Euro Cactuse ülesanne on Pärnule sobivad kuusekandidaadid välja valida, viimane sõna puu valikul jääb linnaaedniku öelda. Seekordne pühadepuu on Meieri kirjelduse kohaselt üle 20 meetri kõrge ja kena, tiheda ja ühtlase võraga.

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete juht Maria Murakas-Ollo sedastas, et linn käib jõulukuuse eest välja niisama suure summa kui mullu.

“Kuusk, selle toomine ning hiljem Keskväljakult mahavõtmine läheb linnale maksma 2640 eurot (41 300 krooni),” täpsustas Murakas-Ollo.

Linn jõulupuu tarvis uusi kaunistusi ei soeta, kuusk dekoreeritakse olemasolevate ehetega, ent pisut teisiti kui eelmisel aastal. Ehted lähevad külge kohe, kui kuusk Keskväljakule püsti saab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles