Nostalgialaks ameeriklastelt ameeriklastele

, filmisõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "Muppetid".
Kaader filmist "Muppetid". Foto: promo

Muppetid on legendaarse nukumeistri Jim Hensoni loodud käpiknukud, kes esimest korda ilmusid teleekraanidele 1955. aastal. Kuulsus saabus aga paar aastakümmet hiljem, kui eetrisse läks nende omanimeline saatesari ja linastus esimene täispikk mängufilm, mille peaosi nad mängisid.

Nukkude seiklustesse tuli väike paus sisse 1990ndate keskel pärast seda, kui nende viimane linateos kinodes kolinal läbi kukkus. Olukord muutus paremuse suunas 2004. aastal, kui pardale tuli Walt Disney kompanii, mis kultusliku staatusega nukkudele oli juba kaua silma heitnud.

Linateose kõige tugevam argument on nostalgiafaktor. Mitte küll meil siin, sest nood rääkivad/laulvad/tantsivad nukud pole Eestis väga tuntud, kuid Ameerikas kindlasti.

Muppetid on teisel pool suurt lompi kultuurifenomen, mille najal on üles kasvanud mitu põlvkonda.

Peale selle käsikiri, mis on hoole ja armastusega kirjutatud, ja näitlejad, kelle hulgast nii mõnigi on korduvalt kandideerinud filmimaailma ihaldatuimale auhinnale Oscarile. Tulemuseks linateos, millele pole midagi ette heita. Vähemalt siis, kui imalmagus Disney-toodang meele järele on.

Ometi pole „Muppetid“ kui film midagi erilist. See on küll hästi tehtud, austusega algmaterjali suhtes ja puha, kuid liiga tavaline, et suures plaanis silma paista. Omas elemendis on aga tegu väikese imega, sest harva on õnnestunud vana asi nii hästi üles soojendada. Tegu on tõepoolest parima Muppetite filmiga, mis eales tehtud.

Kui palju see reaalselt väärt on, jääb muidugi igaühe enda otsustada.

„Muppetid“

Osades Jason Segel, Amy Adams, Chris Cooper.

Lavastanud James Bobin.

Kestus: tund ja 43 minutit.

Hinnang: sõltub sihtgrupist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles