Muuseumi värviajav otsasein nõuab uurimist

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muuseumi punastest tellistest otsaseinalt on hakanud kooruma värv.
Pärnu muuseumi punastest tellistest otsaseinalt on hakanud kooruma värv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu muuseumi maja Aida 3 renoveeriti muinsuskaitseameti kooskõlastatud eritingimuste ja järelevalve all. Halva üllatusena on vana hoone suvel valgeks võõbatud punastest tellistest otsaseinalt hakanud talvel kooruma värv.

Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk nimetas halva tulemuse ühe tõenäolise põhjusena, et muinsuskaitse eritingimused ei lubanud maja läänepoolset tellisseina väljast soojustada, vaid seda tuli külma eest kaitsta sisemise soojusisolatsiooniga.

“Tulemuseks on, et maja merepoolse otsaseina tagused tööruumid on külmad ning väljast on hakanud värv kooruma ja tellised murenema,” nentis Vunk. “Kevadel tuleb otsasein ilmselt uuesti üle värvida.”

Muinuskaitseameti avalike ja välissuhete nõunik Meeli Hunt kinnitas, et muinsuskaitse kooskõlastusnõukogu ei lubanud üht maja neljast seinast väljastpoolt soojustada, vaid pakkus selle seest soojustamist.

“Muinsuskaitseamet lubas soojustada hoone kolm seina väljast- ning ühe seestpoolt põhjusel, et eksponeerida hoone algset fassaadilahendust,” edastas Hunt. “Praegu on muinsuskaitsel liiga vähe teavet, et anda adekvaatset vastust tekkinud situatsiooni kohta. Põhjuseid võib olla mitu: alates ilmastikulistest kuni ebaõige tehnoloogia või valel aastaajal tehtud töödeni.”

Hunt lisas, et ehitamine on spetsiifiline tegevus eriti ajalooliste hoonete renoveerimisel. Aga just selline objekt oli ligemale poolteisesaja aasta vanune muuseumiks muudetud ait Pärnus.

“Kuna Pärnu muuseumi maja puhul on tegu keeruka, muinsuskaitse all oleva ajaloolise kultuuriobjektiga, on võimatu anda hinnangut ilma kohapealse inspekteerimise ja analüüsita,” selgitas Hunt. “Ajalooline muinsusobjekt ei allu alati ootuspäraselt kuulekalt nüüdisaegsetele viimistlustehnoloogiatele. Muinsuskultuur elab oma elu ning selle uurimisel tuleb olla valmis ootamatusteks.”

Pärnu muuseumi maja renoveeriti aastail 2009–2011.

Muinsuskaitseameti ettekirjutustest Aida 3 renoveerimise suhtes:

1. Lähtudes hoonesse kavandatavast muuseumifunktsioonist tingitud sisekliima erivajadustest, pidada võimalikuks aidahoone seinte väljastpoolt soojustamist valikuliselt. Valiku aluseks võtta muuseumi ruumide funktsionaalne skeem. Soojustatud fassaadiosadele anda nüüdisaegne ajaloolise substantsiga sobiv, kuid vanast, originaalfassaadist eristuv lahendus.

2. Aidahoone läänepoolne otsafassaad restaureerida. (Ei kuulu väljastpoolt soojustamisele.)

3. Kaaluda lõunaseina läänepoolse osa (edelanurk) restaureerimise võimalusi.

4. Muinsuskaitse eritingimuste ja projekti muudatus kooskõlastada muinsuskaitseametiga.

Allikas: muinsuskaitseamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles