Külvikalender

, aianduse ja haljastuse spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika

2. juunil kell 15.32 Kuu Skorpionis, lehttaimed.

3. juunil Kuu tõususõlmes, sobimatu päev aiatöödeks.

4. juunil osaline kuuvarjutus, ei sobi aiatöödeks, kell 14.12 täiskuu, aeg puhata, teha plaane.

5. juunil kell 15.32 Kuu Kaljukitses, juurtaimed.

Laskuv kuu muudab suunda ja hakkab tõusma, ideaalne aiatööde aeg on läbi.

Söödavad viljad

Astelpaju – polüvitamiin

Aretatakse järjest paremaid sorte. Kasutusala on lai C-vitamiini ja orgaaniliste hapete suure sisalduse tõttu. Astelpajus leidub veel rohkesti vitamiine B2, B9, E, K ja P.

Peale mahla, toorhoidiste, keediste ja kompottide saab viljadest üliväärtuslikku astelpajuõli, mis on antiseptiline, valuvaigistav, stimuleerib kudede ja maksarakkude taastumist pärast haigusi, pidurdab ateroskleroosi süvenemist.

Astelpaju koore tõmmis on häid tulemusi andnud kasvajate ravimisel. Vanad kreeklased lisasid astelpaju lehti hobuste toidu sisse, see pani karva läikima. Taime lehed olnud Pegasuse lemmiktoit, sealt on tulnud astelpaju ladinakeelne nimi Hippophae – läikiv hobune.

Astelpaju on kahekojaline taim, seega aias peab olema nii isas- kui emastaimi. Tavaliselt istutatakse kaheksa emastaime kohta üks isastaim.

Hiina sidrunväändik

On vääntaim, vajab toestamist. Hiinas loetakse teda elujõu eliksiiriks ja ženšenni järel teiseks toonikuks, mis tõstab organismi kohanemisvõimet.

Hiinas on kasutatud impotentsuse, depressiooni, nõrga nägemise, juuste väljalangemine, gastriidi, maohaavade, jõuetuse ja kurnatuse raviks.

Taime vigastades on tunda meeldivat sidruni lõhna. Tee on samuti sidrunimaitseline.

Söödav kuslapuu

Ilus hea hallikasrohelise lehestiku ja keskmise kasvuga põõsas. Mari meenutab maitselt suurt sinikat, nahk on pehme ja valkja kirmega tumesinine.

Vilju saab kuivatada, teha mahla, toormoosina sobib hästi maasikatega.Hea moosi- ja kompotimari.

Peale C-vitamiini sisaldavad marjad karotiine, B-rühma vitamiine, suur on P-vitamiini ühendite osa, mis on selle liigi põhiväärtus, kuna P-vitamiin on tõhus abimees südame-veresoonkonna haiguste ja kõrge vererõhu korral. Rahvameditsiinis kasutatakse kuslapuu marju veel sapipõie- ja maohaiguste, artriidi, reuma ja ateroskleroosi ravis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles