Politsei võtab luubi alla turvavarustuse kontrolli

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseil tõhustab järelevalvet turvavöö ja lapse turvavarustuse kasutamise üle sõidukis.
Politseil tõhustab järelevalvet turvavöö ja lapse turvavarustuse kasutamise üle sõidukis. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Märtsis ja aprillis on politseil kavas veelgi tõhustada järelevalvet turvavöö ja lapse turvavarustuse kasutamise üle sõidukis, et tuletada inimestele meelde selle tähtsust.


Kuigi politsei andmete kohaselt eksib turvavarustuse kasutamise vastu üha vähem inimesi, pole siiski turvavöö kinnitamine kõikidele harjumuseks saanud. „Turvavöö eeskujuliku kasutamisega paistavad silma sõiduautojuhid, seevastu ununeb turvavöö kinnitamine sageli kaubikus, veoautos ja bussis,“ ütles politseiameti liiklusjärelevalve ja korrakaitse osakonna politseidirektor Tarmo Miilits.



Miilitsa sõnutsi unustatakse sageli, et turvavöö tuleb kinnitada ka tagaistmel, ja seda tuleb õigesti teha. See tähendab turvavöö eelpingutamist, õigele kõrgusele reguleerimist ja muude nõuete täitmist.



Politsei kinnitusel on turvavarustuse kasutamine probleemiks peamiselt maapiirkondades kõrvalteedel, kus seda on põhjendatud lühikeste vahemaade läbimise, väikese sõidukiiruse ja vähese liiklustihedusega. "Turvavöö kasutamine peab saama harjumuseks igal pool," sõnas Miilits.



Eraldi riskigrupi moodustavad politsei kinnitusel lapsevanemad, kes ei kasuta autos lapse turvavarustust või teevad seda valesti. Politsei paneb seetõttu lapsevanematele südamele, et laps peab olema autos alati kinnitatud turvahälli, -istme või auto turvavööga, mis vastab lapse kaalule ja kasvule. Vanemad peavad jälgima, et laps sõidu ajal turvaistmest välja ei poe, ja teda õpetama, et õnnetuse puhul on turvavöö lapse kaitsja.



Lapse turvavarustuse propageerimiseks tõhustab politsei muu hulgas kontrolli lasteaedade ja koolide juures. Vajadusel õpetavad politseinikud turvavarustust õigesti kasutama.



Maanteeameti uuringu järgi on viimastel aastatel suurenenud nende osatähtsus, kes kinnitavad turvavöö igas olukorras. Kui 2007. aastal kinnitas autojuhtidest turvavöö 84 protsenti, siis mullu tegi seda 88 protsenti. Kõrvalistmel kinnitas turvavöö 2007. aastal 88 protsenti sõitjatest, mullu aga 90 protsenti. Tagaistmel kinnitas turvavöö vastavatel aastatel 49 ja 62 protsenti sõitjatest. Lapsi kinnitas turvavööga 2007. aastal 89 protsenti sõitjatest, mullu aga 96 protsenti.



Möödunud aastal hukkus liiklusõnnetustes sõidukites, milles oleks pidanud turvavöö olema kinnitatud, 70 inimest. Neist 31 oli turvavöö kinnitamata. Rahvusvaheliste uuringute põhjal vähendaks kinnitatud turvavöö liiklusõnnetuses hukkumise riski peaaegu poole võrra, seega oleks 2008. aasta statistika alusel Eestis ehk 15 inimest veel elus, märgib politsei.



Politsei turvavarustuse järelevalvet toetab maanteeameti meediakampaania "Ära tapa oma sõpru", mis algab 9. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles