“Schilling” pakub muusika- ja maitseelamusi

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilingi-Nõmme suvine tippsündmus "Schillingi" festival ootab tänavu vähemalt paari tuhandet igas vanuses külastajat nii muusikat nautima kui hõrgutisi proovima.
Kilingi-Nõmme suvine tippsündmus "Schillingi" festival ootab tänavu vähemalt paari tuhandet igas vanuses külastajat nii muusikat nautima kui hõrgutisi proovima. Foto: Meisi Volt

Laupäeval Pärnumaal Kilingi-Nõmmes kuuendat korda toimuv ilusa muusika festival “Schilling” paneb muusikagurmaanluse kõrval esimest korda suurt rõhku maitsemeeltele, kuna festivalialal seab end üles mitu põnevat toitlustajat.

“Oleme üritanud stampe vältida ja teinud kõik, et külastaja saaks kuningliku elamuse,” kinnitas “Schillingu” peakorraldaja Ants Tõnisson. “Meid tüütas kuidagi ära see tavaline laadatoit ja nii mõtlesimegi, et muudame külastajale festivali veel meeldivamaks sellega, et paneme varasemast rohkem rõhku toitlustamisele.”

Orgaaniliselt arenev festival

Nii seavad homme end Kilingi-Nõmme suveaeda festivali alale üles populaarne Põhjaka mõisa restoran, oma hõrgutisi pakuvad Miku vegan-kohvik, Rohelise Maja kohvik Viljandist ja Jaapani köök MoMo. Kohale tulevad Tallinna Vabaduse väljaku kebabimeistridki.

Peale selle tegutseb peredele mõeldud Kahvliahvi kokakool ja festivalikülastajaid kostitavad koduste kookide-pirukatega hobikokad.

“Meie eesmärk on olnud kaasata üritusega rohkem kohalikke elanikke ja kohalikud naised tulevad tänavu omi küpsetisi müüma,” lubas Tõnisson.

Korraldaja sõnade kohaselt on ilusa muusika festival arenenud orgaaniliselt, kohaliku eluoluga kooskõlas ja korraldajad ei plaani festivali palju laiendada.

“Arvestada tuleb siiski, et Kilingi-Nõmme on väga väike linn: tegu on Eesti suuruselt 36. linnaga ja me ei saa müüa festivalile vastutustundeta 20 000 piletit, sest linn ei ole võimeline sellist rahvast vastu võtma,” rääkis Tõnisson. “Loomulikult oleme ajaga kasvanud. Kui esimesel korral käis meil 600–700 inimest, siis tänavu loodame publikut 2000 inimese kanti. Arvan, et veidi võiks see number veel kasvada, kuid piir oleks ilmselt 2500–3000.”

Muusikalised maiuspalad

“Schillingu” muusikaprogrammist leiab tänavu kümme kodumaist ja välismaist artisti. Teiste hulgas värviküllane Türgi ansambel Hayvanlar Alemi, mille kaasakiskuvas muusikas põimuvad psühhedeelne rokk, Aasia ja Aafrika eksootilised kõlad ja seikluslik lähenemine.

Moskva noormehe Mihhail Rodionovi juhitav seitsmeliikmeline ansambel The Retuses ei tee saladust, et nende lemmikbänd ja suurim mõjutaja on olnud Beirut.

Korraldaja teatel on The Retuses pälvinud Venemaal kriitikute suure poolehoiu.

Kilingi-Nõmmet väisab samuti Kanada artist Sean Nicholas Savage. Montrealist pärit indie-popi lauljat ja laulukirjutajat on võrreldud teiste seas Lee Hazlewoodi, noore Scott Walkeri ja David Bowiega.

Festivalil tutvustab oma debüütplaati “Janu” Kilingi-Nõmme juurtega, “Eesti otsib superstaari” saates tuntuks saanud Marten Kuningas, kohal on alternatiivskene bänd Väljasõit Rohelisse ja kindlasti pakub unustamatu kontserdielamuse Ansambel Andur.

Hoopis iselaadi kontserdi annab aga Jaan Pehk, kes esineb isiklikul Pehulaval.

Kõrvalkava on tagasihoidlik

“Tänavu on meil tõepoolest esimest korda avatud kaks lava,” seletas Tõnisson. “Pealava kõrval avame traktorikärus teise ehk Pehulava, millel esineb Jaan Pehk ainuisikuliselt ja teeb suisa kolm setti.”

Kui varasematel aastatel on “Schillingu” festivaliga käinud kaasas jätkupidu ja mõni temaatiline näitus, siis seekord ei toimu kumbagi.

“Jätkuürituse jätsime ära, sest see kippus olema alati teise meeleoluga ja need kaks asja ei tahtnud omavahel haakuda,” põhjendas Tõnisson. “Siseruumides toimuv jätkuüritus ei ole päris see, mis platsil õues toimuv, ja sellepärast ei toimu tänavu ühtki lisaprojekti suveaiast väljas.”

See-eest rõõmustavad korraldajad “Schillingu” külastajaid varasemast pikema kavaga ja Kilingi-Nõmme suveaias kestab kontsert öösel kella kolmeni välja.

Pühapäeval on soovijail võimalik osaleda traditsioonilisel festivalijärgsel metsamatkal. Koostöös RMKga tutvustab paaritunnisel matkal metsaelu seda peensusteni tundev giid.

Eraldi transporti “Schillingule” organiseeritud ei ole, kuid käigus on ühissõidukid ja korraldajad kutsuvad üles omavahel autot jagama.

Ööbida saab Kilingi-Nõmme vanas spordihoones või telkida festivaliala lähedal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles