Ilmusid uued karikatuurid prohvet Muhamedist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karikaturist Charb.
Karikaturist Charb. Foto: PP

Prantsuse satiiriajakiri Charlie Hebdo avaldas eile oma värskes numbris karikatuurid, millel kujutatakse islamiusu prohvetit Muhamedi.

Nädalakirja peatoimetaja, kes on samuti karikaturist ja kasutab loojanime Charb, ütles, et “pildid šokeerivad neid, kes tahavad olla šokeeritud“.

Prantsusmaa peaminister Jean-Marc Ayrault kiirustas vägivallalaine kartuses kohe pöördumisega, milles kinnitas, et on igasuguste ülereageerimiste vastu, ja kutsus kõiki üles vaoshoitusele.

Karikaturist Charb lükkas tagasi süüdistused, et pilapiltide avaldamine on tahtlik provokatsioon keerulisel ja tundlikul ajal. Muhamedi pilkava filmi järel lahvatanud vägivallakeerises on tapetud juba vähemalt 30 inimest ja enamasti rahvarahutusteks ägenenud meeleavaldusi on korraldatud 20 riigis.

Prantsusmaa moslemikogukonna juhid on kutsunud üles rahu säilitama, kuid samal ajal märkinud, et “leekidesse ei tasu bensiini kallata” ja väljaanne võtab suure riski, õhutades raevu islamimaailmas.

Prantsusmaal elab vähemalt neli miljonit moslemit, mis on suurim islamiusuliste kogukond Lääne-Euroopas. Prantsusmaa on siiani keelanud meeleavaldused Muhamedi solvava filmi vastu.

Väljaanne Charlie Hebdo on varemgi moslemeid õrritanud. Eelmisel aastal avaldas ajakiri erinumbri Šaria Hebdo, mille järel Pariisis asuvat toimetust rünnati süütepudelitega.

Prantsusmaa suleb homme oma saatkonna ja koolid umbes 20 riigis, kus võidakse vaenulikult reageerida prohvet Muhamedi pilapiltide ilmumisele, teatas välisministeerium eile.

“Ma olen mõistagi andnud juhtnöörid, et kõigis riikides, kus see probleemiks võib osutuda, rakendataks spetsiaalseid turvameetmeid,” on välisminister Laurent Fabius varem öelnud.

Charlie Hebdo karikatuuride peamine sihtmärk ongi USAs valminud film, kuid neid on kerge valesti tõlgendada ja tundub paratamatu, et satiiri nüansid lähevad üle maailma levides kaduma.

Ajakiri avaldas kokku neli karikatuuri, kaasa arvatud pildid, kus kujutatakse konkreetselt prohvet Muhamedi, mitte ükskõik millist moslemit. Kahel pildil on prohvetit kujutatud alasti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles