Jõulumäe naaseb suusakaardile

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljemalt kuu pärast valendab Jõulumäel suusarada, olgu ümber kui roheline tahes.
Hiljemalt kuu pärast valendab Jõulumäel suusarada, olgu ümber kui roheline tahes. Foto: Urmas Luik

Mullu Albus sõidetud murdmaasuusatamise Skandinaavia karikavõistluste etapp peetakse sel talvel taas Jõulumäel, uudse ettevõtmisena plaanitakse Eesti sprindituuri, mille etapid toimuvad Pärnu linnas ja Jõulumäel.

Kui arvestada, et MK-etappi Otepääl 2013. aastal ei toimu, on Skandinaavia karikavõistluste Jõulumäe etapp kui tiitlivõistlus algava talve Eesti murdmaasuusatamise kõvim sõna. Kas Tartu maraton kogub kuulsamaid osalejaid ja kes 9.-10. veebruaril Jõulumäel starti lähevad, on teine teema.

“Skandinaavia karikale võisteldakse kuuel etapil. Pärnumaale tullakse Lätist Madonast, kuhu muuseas määrati tehniliseks delegaadiks Eido Tasalain,” rääkis Jõulumäe tervisespordikeskuse juhataja Enn Tasalain. “Sportlasi tuleb Norrast, Rootsist, Soomest, Eestist, Lätist ja USAst, Leedu on veel lahtine, Venemaa kohta ei tea midagi. Nimed selguvad veebruari alguses.”

Eelolümpia ja Davosi MK vahel

Rahvusvahelises suusakalendris on Jõulumäe võistluse eel Sotši eelolümpia, järel aga Davosi MK-etapp ja kohe otsa Val di Fiemme maailmameistrivõistlused, seega peaks Skandinaavia karika etapp sportlastele passima. Puudutab see aga vaid sprintereid.

“Kui tavaliselt on Jõulumäel sõidetud nii sprinte kui lühemaid distantse, siis seekord on kavas vaid vaba- ja klassikatehnikasprint,” rääkis Eido Tasalain. “Tegime selleks talveks uue sprindiraja, mille kogutõus on endisest veel suurem.”

Radadel on Jõulumäel kõvasti tööd tehtud, muuseas on need varasematest tublisti laiemad. Sprindirajad on MK-etappidega võrreldes veidi üle keskmise rasked: meeste 1,6 kilomeetri pikkuse raja kogutõusu on 62 meetrit, kõrguste vahe 18, suurim tõus 15 ja pikim tõus 212 meetrit. Uuel rajal veel FIS passi ei ole, aga seda pole vajagi, kuna samas kõrval endisel rajal paberid on.

Tulemas on Eesti sprindituur

Kein Einaste, Peeter Kümmeli ja teiste praegu Põhja-Soomes harjutavate ning lähipäevil Kuusamo minituurile pääsemiseks katsevõistlust pidavate Eesti suusasprinterite eestvõttel peaks märtsis teoks saama esimene Eesti sprindituur.

“15. märtsil sõidetakse Pannjärvel, järgmisel päeval üritatakse Tartus 100 meetri maailmarekordit, 17. märtsi hommikul võisteldakse Albus ja õhtul Pärnu Vallikäärus, sprindituur lõpeb 18. märtsil Jõulumäel,” rääkis Eido Tasalain.

13. märtsil on Norras Drammenis MK-etapp, Eestist lähevad suusasprinterid Stockholmi minituurile. Osalema kutsutakse 36 meest, Einaste ja Kümmel on terve rea jah-sõnu juba saanud ning lubavad Eestisse tuua ka paar äsjase MMi medalimeest. Päris oraste peale see lubadus ehitatud ei ole, sest heas hinnas Eesti suusatajaidki tahetakse ju kusagile võistlema ja spordimaailmas peseb käsi reeglina kätt.

“Sprindituuri süsteem on huvitav ja ainulaadne,” kinnitas Enn tasalain. “Tegemist on tagaajamisvõistlusega, kus starditakse eelmise päeva seisult. Viimasel etapi Jõulumäel sõidetakse suusavahetusega, igaüks läbib kaks korda vaba- ja klassikaraja.”

Lumemägi ootab avamist

Ülesuvelumi peab Jõulumäe asepealiku Eido Tasalaini sõnade järgi käiku laskmist ootama kõige rohkem kuu.

“Vihma oli palju, eks kunstlumi saanud muidugi kannatada, ometi hindame säilimist suhteliselt heaks,” arvas Eido Tasalain. “Kui tuleb stabiilset külma, tegutseme varem, aga hiljemalt 14. detsembriks, mil laagrid sisse tulevad, paneme 1,1 kilomeetri pikkuse valgustatud raja maha. Mullugi sadas detsembris vihma, aga me tegime raja kuni 70 sentimeetri paksusest lumest ja see kestis.”

Tõele au andes on Jõulumäel sel sügisel juba suusatatud.

“Oktoobri lõpus tiirutasid Jõulu suusaklubi lapsed kolm päeva jalgpalliplatsil,” rääkis tervisespordikeskuse juht Enn Tasalain. Ja lisas nii tänu senistele kunstlund teha aidanud toetajatele kui terakese nördimust esimese lumekirme järel rada teha käskivate suusahullude terava tooni aadressil. Tulge nõudmise asemel appi, on Tasalaini sõnum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles