Jõulumäe lumemägi suigub suveunne

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügist ootav kunstlumemägi sai Jõulumäel suurem ja kõrgem kui kunagi varem.
Sügist ootav kunstlumemägi sai Jõulumäel suurem ja kõrgem kui kunagi varem. Foto: Urmas Luik

Täna peaks saepurukatte alla saama Jõulumäe tervisespordikeskuse kunstlumemägi, millest sügisel külmade saabudes esimene suusarada ehitatakse.

Kui karud-kährikud veedavad osa aastast talveunes, siis kunagi ulmena tundunud suveunes lumemägi on juba aastat viis Pärnumaalgi reaalsus.

“Tänavu tegime lund viie kahuriga neli ööd-päeva. Kunstlund on siin mäes arvestuste järgi 83 000 kantmeetrit ja sellest saab 2–2,5 kilomeetrit 40–50 sentimeetri paksust suusarada,” viitas Jõulumäe tervisespordikeskuse asejuhataja spordi alal Eido Tasalain kümne meetri kõrgusele künkale, millel ümbermõõtu 77 meetrit.

Sobivaimad miinuskraadid kunstlume tegemiseks on 8–12 (suure pakasega annavad kahurid kiiremini sulavat pulberlund), jaanuar just neid kraade andis ja nii saab Jõulumäe läbi aegade suurim suvelumi erakordselt vara saepuruvaiba alla.

“Tavaliselt oleme hakkama saanud veebruaris, nüüd lõpetame ilmselt juba selle nädala keskel,” rääkis Eido Tasalain.

Kogemused ütlevad, et kõige paremini paneb lumi suvepalavusele vastu 50–60 sentimeetri paksuse saepurukihi all, ja seda Jõulumäel ekskavaatori ning kopplaaduri abil mäekülgedele veetigi.

“Eks saepuru ju maksa ka, seepärast me paksemat vaipa ei tee. Proovitud on mitut meetodit, näiteks soola ja katteloori lume ning saepuru vahele, aga neid me enam ei kasuta. Sool küll kivistub ja kaitseb, aga kui lõpuks sulab, on kohe 20 sentimeetrit lund läinud. Kattelooriga on lugu nii, et sinna, kus ta lõpeb, valgub vesi ja tekivad suured lehtrid,” rääkis korraks kopplaaduri kabiinist maha astunud Eido Tasalain.

Kunstlumest suusarada, milleta ei anta ühelegi suusakeskusele enam Eesti tasemelgi võistlusi ja mida kasutab Jõulumäel sadu, kui mitte tuhandeid harrastajaid ning tervisesportlasi, pole odav.

“Lume hunnikusse tootmise, saepuruga katmise, sügisel mäe lahti võtmise ja säilinud lumest suusaraja tegemise üks tsükkel maksab 36 100 eurot,” on Jõulumäe tervisespordikeskuse juhatajal Enn Tasalainil peas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles