Turu tagatubades keerlevad miljonid

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vana turg.
Pärnu Vana turg. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Praeguse Vana turu kohale seati esimesed müügiletid üles juba läinud sajandi viiekümnendatel aastatel. Pärast seda on turg olnud nii mitme omandivaidluse tallermaa kui vahetanud suurte rahasummade eest omanikke.

Riikliku iseseisvuse taastamise järel läks turg Pärnu linnavalitsuse omandisse, ent ei jäänud sinna kauaks, sest ilmus välja turu õigusjärgne omanik, kohaliku ärimehe Ain Pajo isa.

Algas pikk ja palju kirgi lõkkele löönud pärimisprotsess. Algul pidas Pajo maa omandiõiguse pärast sõna- ja mõningatel andmetel koguni kivisõda kõrval asuva Lepa turu omaniku Elmar Lepaga, seejärel linnavalitsusega.

1996. aasta oktoobris allkirjastasid Ain Pajo ja toonane Pärnu linnapea Väino Linde lepingu Vana turu tagastamise kohta. Et kõik turuputkad ei kuulunud linnale, pidi Pajo need maa erastamiseks omanikelt ära ostma. Vaid ühe putka ostmine venis omanike vahetuse ja viimase omaniku tõrksuse tõttu. Osaühingule Arco Vara Tartu Kinnistud kuulunud putka õnnestus Pajol 1,2 miljoni krooni eest ära osta alles 2001. aasta augustis.

2003. aastal investeeris Pajo turgu 15 miljonit krooni. Lammutas vanad kioskid ja ehitas nende asemele uue müügihalli. Juba järgmisel aastal müüs ta aga turu all oleva kinnistu, millele oli Ühispanga kasuks seatud 12 miljoni krooni suurune hüpoteek, Arco Vara ASile. Müügihind jäi Pajo andmetel 20–25 miljoni krooni vahele. Nüüd siis on Arco Vara turu kogu täiega jälle omakorda kasumiga edasi müünud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles