Viisitamme ja Saare kohtuasjas võib selgus saabuda maikuus

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Viisitamm vabanes altkäemaksusüüdistusest, riigikohus hakkab arutama võimalikku saladuse hoidmise kohustuse rikkumist ja usalduse kuritarvitamise katset.Ants Liigus
Mart Viisitamm vabanes altkäemaksusüüdistusest, riigikohus hakkab arutama võimalikku saladuse hoidmise kohustuse rikkumist ja usalduse kuritarvitamise katset.Ants Liigus Foto: Ants Liigus

Riigikohus otsustas menetleda kassatsiooni, milles osaliselt vaidlustatakse Tallinna ringkonnakohtu otsus Pärnu endiste linnajuhtide Mart Viisitamme ja Simmo Saare õigeksmõistmise suhtes, menetlusloa sai ka Saare kaitsja kaebus kohtukulude väljamõistmise kohta.

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Annely Ermi sõnutsi ei vaidlustanud ringkonnaprokurör Elle Keeman altkäemaksu episoodi. Seega jääb jõusse ringkonnakohtu otsus, milles Viisitamm mõistetakse õigeks altkäemaksu võtmises ja Tallinna Tänavapuhastuse ASi juhataja Vello Kink altkäemaksu andmises.

Algses süüdistuses pidas Keeman altkäemaksuks seda, et Tänavapuhastuse AS maksis Viisitamme osaühingule 2+3 Mööbel transporditeenuse eest 29 500 krooni. Oletus, et transporditeenus oli fiktiivne ja sellega varjati Tänavapuhastuse ASi tasu selle eest, et temast sai 2005. aastal Pärnu tänavapuhastuse riigihanke võitnud AS Baltifaldi allhankija, ei leidnud kinnitust juba esimeses kohtuastmes.

Pärnu maakohus mõistis asjaosalised altkäemaksu episoodis õigeks. Prokurör vaidlustas selle ringkonnakohtus, kuid ka ringkonnakohus tegi õigeksmõistva otsuse.

Riigikohus arutab kaht süüdistust

Pärnu maakohus leidis, et Viisitamm ja Saar rikkusid endale ametitegevuse käigus teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustust, ja määras neile rahalised karistused. Nii Viisitamme kui Saart süüdistatakse OÜ Rapla Teede pakkumuse edasiandmises Kingile, Viisitamme spordihalli ehitushindade võrdlustabeli edastamises OÜ Steniardi juhatajale Kaido Fridolinile.

Süüdistused tuginevad kaitsepolitsei pealt kuulatud telefonikõnede lindistustele. Ringkonnakohus mõistis Viisitamme ja Saare saladuse hoidmise kohustuse rikkumises õigeks. Prokurör vaidlustas selle riigikohtus, mis asub süüdistusi uuesti menetlema.

Peale selle arutab riigikohus Viisitamme ja Saare vastu esitatud süüdistusi usalduse kuritarvitamise katses. Prokuröri väitel olevat Viisitamm ja Saar 2008. aastal tänavapuhastuse riigihanget korraldades tegutsenud Baltifaldi huvides ja püüdnud Rapla Teid vältida.

Sellise seisukohaga ei nõustunud juba maakohus. Ka ringkonnakohus mõistis Viisitamme ja Saare usalduse kuritarvitamise katses õigeks, kuid prokurör soovis sellegi süüdistuse riigikohtu ette viia.

Otsus võib tulla mais

Saar vaidlustas selle, et vaatamata ringkonnakohtu õigeksmõistvale otsusele, peab ta osa õigusabikulude hüvitamiseks aastaid laenu tasuma. “Meid õigeks mõistvas ringkonnakohtu otsuses on kirjas, et tõendatud kulud on 500 000 krooni, kuid tagasi tuleb maksta 340 000,” on ta Pärnu Postimehele öelnud ja pidanud imelikuks, et oma süütuse tõestamiseks tehtud kulutused jäävad kodaniku kanda.

Viisitamm õigusabikulude hüvitamist ei vaidlustanud, pidades seda liiga kulukaks ja mõttetuks. Tema õigusabikulud jäävad vahemikku 600 000 – 700 000 krooni, millest ringkonnakohus otsustas hüvitada 430 000.

Riigikohtu kommunikatsiooniosakonna juhataja Eveli Kuklase sõnutsi lahendatakse mõlemad kaebused ühe otsusega. Seaduse järgi vaatab riigikohtu kriminaalkolleegium asja läbi kahe kuu jooksul alates selle menetlusse võtmisest, seejärel on kuu aega (seda annab veel kuu võrra pikendada) otsuse tegemiseks.

Seega võiks otsust Viisitamme ja Saare kohtuasjas prognoosida maikuusse, teatas Kuklane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles