Viisitamme katse Keskerakonda muuta kukkus läbi

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Viisitamm tegi ettepaneku lõpetada Keskerakonna ja Ühtse Venemaa koostööleping.
Mart Viisitamm tegi ettepaneku lõpetada Keskerakonna ja Ühtse Venemaa koostööleping. Foto: Ricardo Kivikas

Keskerakonna uuendamise ettepanekutega välja tulnud Pärnu piirkonna esimees Mart Viisitamm pidi oma koha Kadri Simsonile loovutama, küll on tal võimalus anda oma panus erakonna volikogus.

Sellist koosolekut polnud Pärnu keskerakondlased veel näinud. “6. mail oli Keskerakonna Pärnu piirkonna konto seis kümme eurot ja 24 senti. Tulenevalt Venemaalt raha mittesaamisest pole ka Pärnu piirkond saanud toetust,” kõneles revisjonikomisjoni aruandega esinenud Vivian Trei.

Peasekretär muutis sõnastust

See avaldus lõi reedel Ülejõe gümnaasiumi kogunenud Pärnu keskerakondlased tummaks. “Selline sõnastus on pahatahtlik,” lausus kohalt püsti hüpanud Simson ja tegi ettepaneku revisjonikomisjoni aruannet enne kinnitamist muuta.

Enamik saalisistujatest oli erakonna peasekretäri Priit Toobali tehtud korrektsema sõnastuse poolt, kus piirduti kontoseisu fikseerimisega. Ainsana hääletas vastu linnavolikogu liige Andrei Yllo, kes oli pahandanud: “See on provokatiivne.”

Tavapärasest teravamat arvamuste vahetust oli juba mitu nädalat tagasi oodata. Ööl vastu neljapäeva registreeris Simson end Pärnumaa piirkonnast Pärnu piirkonda, et Viisitamme vastaskandidaadina piirkonna esimeheks kandideerida. Viisitamm oli koosolekule toonud Evelyn Sepa, kes alustas oma kõnet sõnadega: “Usun, et mõne jaoks on see veel üllatus, et olen endiselt Keskerakonna ridades.”

Osava poliitikuna lasi Viisitamm esmalt sõna võtta Simsonil. “Pärnu tasumata võlad on ületanud ajakirjanduses uudiskünnist nagu erakonna omad,” alustas erakonna aseesimees tasapisi Viisitamme kritiseerimist.

Simson heitis Viisitammele ette Pärnu büroo liiga kallist rendipinda, vastuolusid linna- ja maakonnaorganisatsiooni vahel ja opositsiooni väikest kõlapinda. “Pigem täidab opositsiooni rolli Pärnu Postimees kui Keskerakonna kohalik liider,” vastandas Simson Viisitamme ja kohalikku lehte.

Viisitamm rääkis suu puhtaks

Viisitamm lubas, et hoidub oma kõnes poliitikutele omasest ettevaatlikkusest ja räägib kõigest avameelselt. “Kui vaadata Pärnu võimuliitu, siis neil puuduvad uued ideed. Tänaseks on lõpetatud palju asju, mida eelmine linnavalitsus tegi ja seda nii heas kui halvas mõttes: Vallikäär, tööõpetusmaja, munitsipaalpolitsei, kuid ühtegi uut ega selget visiooni ma kuulnud pole,” rääkis ta.

Viisitamm kritiseeris linnavalitsust, et see on eelistanud kõrgepalgaliste huve. “Linnavalitsuse ametnikelt võeti ära niinimetatud 13. palk ja vähendati kümme protsenti palka. Linnavalitsuse liikmed võtsid aga ainult 13. palga endalt ära,” ütles ta.

“Üks märksõnadest on ülbus, eeskätt linnapea poolt,” jätkas Viisitamm. “Linnapea suhtumine volikogu liikmetesse on täiesti vastuvõetamatu: küll ütleb ta volikogu esimehele, et “mis sa jaurad, pane hääletusele”, küll volikogu liikmele, et “selle sa pidanuks kodus valmis kirjutama”,” kõneles ta.

Viisitamm võrdles enda ja Kivimägi suhtumist ajakirjandusse ja leidis, et kui eelmise linnavalitsuse eesmärk oli suhelda avameelselt, siis praegune linnapea jätab pigem pressikonverentsid ära.

Viisitamm meenutas, et maavanemana leidis Kivimägi: Pärnu linnapea peaks kuuluma Reformierakonda. Siis ei tõstetaks valitsuses Pärnu dokumente kõrvale. “Endiselt pole kedagi, kes tõstaks pabereid ettepoole, sest Kivimägi valimisliidu inimesi pole riigikogus ja valitsuses,” tõdes eelmine linnapea.

Keskerakond on eestlased unustanud

Riigikogu valimiste juurde minnes lausus Viisitamm, et rahastamisskandaal määras Keskerakonna valimistulemuse juba ette ära. “Seda, kes valiti piirkonna esinumbriks, saime lehest lugeda,” kritiseeris ta erakonna sisedemokraatiat.

Viisitamm meenutas, et kogu taasiseseisvumise aja on Keskerakond parlamendivalimistel saavutanud esimese või teise koha, kuid ainult 1995. aastal tuli ta lühiajaliselt võimule. “Keskerakond pole suutnud valijate tahet täita,” tõdes ta.

Viisitamm märkis, et ta ei tea, miks pandi Tallinnas haridust ja kultuuri juhtima inimene, kes ei oska eesti keelt ega tunne Eesti ajalugu. “Keskerakond on muutunud Tallinna valimisliiduks ja vene erakonnaks Eestis. Väidetavalt on riigikogu liikmete arvutites eelnõu muuta Eesti riik kakskeelseks. Räägime oma asjad selgeks ja siis võtame Ansipi ette,” kõneles ta.

Viisitamm tegi kümme erakonna muutmise ettepanekut, millest esimene kõlas: erakonnal tuleb taastada oma usaldus eestlastest valijate hulgas. “Keskerakonna juhtimisest peavad hiljemalt sügisesel kongressil taanduma isikud, kes on seotud endistelt KGB ohvitseridelt raha küsimisega, ja need, kes on selle heaks kiitnud,” rääkis ta.

Viisitamm ütles, et erakonna tegevjuhid peavad tegelema erakonna organisatsiooni ja finantsküsimustega, mitte esimehe eraelu probleemidega. “Peasekretäri ülesanne pole kirjeldada erakonna esimehe tundeid seoses lahutusega,” lausus ta.

Rahulolematuid on veerand

Viisitamm tegi ettepaneku taastada konstruktiivne suhtlemine ajakirjandusega. Erakonna juhtfiguuridel tuleks tema hinnangul muuta oma suhtumist ajakirjandusse ja parteisisese meediaaparaadi kvaliteet peaks tõusma.

Erakonna tulubaasi taastamiseks soovitas Viisitamm väljuda kinnisvaraärist, lõpetada Toompeal asuva peakontori ebaõnnestunud arendus ja müüa erakonnale kuuluv kinnistu, millele on halb autoga ligi pääseda. Lõpetada tuleks ajalehe Kesknädal väljaandmine, millel puudub sisu ja lugejaskond.

“Viimane korralik uudis oli pumppüssi skandaal,” meenutas ta Savisaare pildi laskmist Laari poolt.

Viimase ettepanekuna soovitas Viisitamm lõpetada koostöölepingu erakonnaga Ühtne Venemaa, sest sellest lepingust on Keskerakonnale ainult kahju sündinud. “Õige aeg oleks Keskerakond eestlastele tagasi võita,” lausus ta.

“Mul on kahju, et Mardi kõne oli täis laimu erakonna aadressil, mõni väide oli isegi pahatahtlik,” ütles Simson ja avaldas arvamust, et Keskerakonna Pärnu organisatsioon vajab muutusi.

96st koosolekule tulnud Pärnu keskerakondlasest 66 hääletaski tema piirkonna esimeheks valimise poolt ja Viisitamm sai ainult 26 häält. Seega on Pärnu keskerakondlastest erakonna juhtimisega rahulolematuid ligikaudu veerand.

Piirkonna juhatuses suurenes noorte osa eesotsas noortekogu juhi Kätlin Joalaga, ühtegi Pärnu linnavolikogu liiget sinna ei valitud. Vanemad Pärnu keskerakondlased, näiteks Hillar Talvik, Margus Tammekivi, on erakonna tegemistest taandumas. Aseesimeesteks valis Simson Joala ja Ardo Aasa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles