Pärnu Vene gümnaasium kannab traditsioone

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene gümnaasiumi direktor Vladimir Klevtsov ja õppealajuhatajad Kristina Moissejenko ning Reet Merilaine.
Vene gümnaasiumi direktor Vladimir Klevtsov ja õppealajuhatajad Kristina Moissejenko ning Reet Merilaine. Foto: Erakogu

Üheks ilusamaks tänavaks Pärnus peetakse Tammsaare puiesteed. Tänavat ääristab kaunis tammede allee, kummalgi pool asuvad kenad villad ja väikesed hubased majakesed ning künkal kõrgub uhke spaa-hotell Tervise Paradiis. Selle vastas asubki maherohelist värvi koolimaja – Vene gümnaasium.

Pärnu Vene gümnaasium on ainuke vene õppekeelega keskharidust andev kool Pärnu maakonnas. 1945–2011 on Vene gümnaasiumi lõpetanud 63 lendu – kokku üle 5600 õpilase, nendest kuldmedaliga 95 ja hõbemedaliga 165 õpilast.

Vene gümnaasiumil on palju nimekaid vilistlasi, kes aegade vältel on olnud mainekad teaduses, kultuuris, spordis ja ühiskondlikus elus. Siin viiakse ellu Eesti Vabariigi hariduspoliitikat ning kool on integreeritud Eesti Vabariigi haridus- ja kultuurikeskkonda. PVG õpilased austavad eesti keelt, kultuuri, ajalugu ja osalevad aktiivselt Pärnu linna, Pärnumaa ja Eesti Vabariigi õpilasüritustel. Oleme mitteametlikult riigis üks eestikeelse aineõppe algatajaid – eesti kirjandust eesti keeles on õpetatud 1994.-1995. õppeaastast. Vene gümnaasiumi õpilased osalevad juba aastaid koos linna eesti koolidega eestikeelsetel üritustel, olümpiaadidel, viktoriinidel, luulevõistlustel, kirjandikonkurssidel võrdsetel tingimustel.

PVGs on püsiv kaader ja 55 protsenti õpetajaist on kooli vilistlased.

Gümnaasiumil on oma sümboolika, lipp, hümn ja palju häid traditsioone. Klassiväliseid üritusi korraldatakse nii vene kui eesti tavade järgi. Õppeaasta jooksul toimub kaheksa ainedekaadi, spordipäevad, folklooripidu; töötavad spordiringid, õmblusateljee Šans, nukuteater, eesti rahvatantsu ring, tegutsevad koorid, ansamblid, aineringid. Korraldatakse ühisüritusi eesti koolidega.

Igal aastal korraldavad 1.-12. klassi õpilased heategevuskontserdi Pärnu linna elanikele, mille tulud lähevad lapsinvaliidide toetuseks. Ollakse edukad spordis. Traditsiooniks on kujunenud uurimistööde koostamine ja parimate tööde ettekandmine kooli iga-aastasel õpilaskonverentsil. Koolil on oma ajaleht Gimnazist.

Vene gümnaasiumis on heal tasemel kodanikukasvatus. Eesti iseseisvuspäeva tähistatakse piduliku aktusega.

Kodanikupäeva puhul külastatakse klassiti Pärnu linnakodaniku maja, osaletakse ülelinnalises ning MISA kodanikupäeva veebiviktoriinis. Kodanikukasvatust toetab osalemine üleriigilises projektis “Minu riik”.

Vene gümnaasiumi õpetajad osalevad Pärnu linna, maakonna, Eesti kultuurkapitali, MISA projektikonkurssidel ja tihti võidavad: projektid “Eesti kirjandus, mu arm”, “Eesti kirjandus läbi teatriprisma”, “Oma silm on kuningas”, “Sinine ja must ja valge” (kõik MISA), “Remarka”, “Juured”; rahvusvaheline eTwinningu projekt “Let’s shake our hands” (partnerkool Scuola media G. Garducci Itaalias), rahvusvahelised Comeniuse projektid.

Meie õpilased teavad ja austavad eesti keelt, kultuuri ja ajalugu, unustamata oma emakeelt ja kultuuri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles