Turukülastajal on õigus teada kauba päritolu

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Kruusmaa kasvatab oma kartulid Vanatoa talus ise.
Jaan Kruusmaa kasvatab oma kartulid Vanatoa talus ise. Foto: Ardi Truija

Turukülastajal on õigus teada, kust kaup tuleb. Enamik kaupa on päritolumaad täpsustava sildiga. Ometi levivad jutud, et kõik Eesti sildi alla pakutav seda siiski pole.

Pärnu Vanale turule jõudes võib igaüks märgata, et turu tagumine osa erineb mõningal määral esimesest poolest. Kui tagapool on nii mõnigi kaupleja lisanud oma müügikohale talu nime, siis esimeses pooles teenivad endale taskuraha töökad, enamasti vene rahvusest noored.

“Naabrimees, Mäetoa talunik, müüb Eesti kaupa, tagumine ots on eestimaine,” räägib Vanatalu peremees Jaan Kruusmaa Audrust, kes kinnitab, et turu tagaosas võib julgelt Eesti sildiga kaupa osta. “Ei ole Rumeeniast ega Poolast,” kinnitab mees, kes oma kartulid ise kasvatab, üles võtab, linna toob ja müüb.

Taluperemees teab rääkida, et kevadel on inimestel põhjust kahtlustav olla. “Sügise poole, kui oma kaup odavaks läheb, ei saa nad enam nii palju vahelt. Aga nii kaua, kui kallis on, teevad nad omale kõvad rahad,” selgitab Kruusmaa, kelle tööpäevad venivad tihti kuuest hommikul keskööni.

Liikudes turu teise serva, kohtame Andrei Tsukardini, kes kõrvaklappi kõrvast sikutades selgitab, et tema müüb Tõrva maasikaid. Ise ta maasikaid ei kasvata. “Meie ostame ja müüme siin,” teatab Tsukardin.

Küsimuse peale, kuidas saab ostja kindel olla, et maasikas just Tõrvast tuleb, palub Andrei oma perenaise poole pöörduda. Täpilise kleidiga naine aga rääkida ei soovi.

Rõõmsameelne Elina Omeltsenko müüb Räpinast pärit kukeseeni. Tüdruk ise seeni ei korja, tema üksnes müüb neid. Elina, kes veel väga hästi eesti keelt ei räägi, teab vaid seda, et seened toob talle müüki üks mees.

Ühel hetkel viipab Elina endale appi Anna Savtšuki kõrvalletist, kes vene nimele vaatamata peaaegu aktsendita eesti keelt räägib. “Kukeseened ta ostab Tallinnast laost, aga maasikad toob ise,” selgitab tüdruk, kes teab, et maasikad tulevad Räpinast.

Pärnu turu omanikud, kellele on hea maine ja klientide tagasiside väga oluline, on asedirektor Sirly Kiri sõnade kohaselt teinud kõik võimaliku, et veenda müüjaid olema ostjate vastu ausad.

“Müüjatepoolseid petmisi me ise täheldanud ei ole, on mõni üksik kahtlus, mille puhul oleme märkuse teinud,” räägib Kiri ja julgustab ostjaid sildi puudumisel päritolumaa kohta küsima.

Sajaprotsendilist garantiid Pärnu Vana turg siiski ühegi müüja kohta anda ei saa. “Usun, et Eesti tarbijad on nüüdseks piisavalt teadlikud, et teha vahet eestimaistel ja mujalt toodud saadustel,” loodab Kiri ja märgib, et probleemide puhul võib iga ostja tulla turu kontorisse ja uurida infot konkreetse müüja kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles