Sõpruse raha võis minna valimisürituseks

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hilvi ja Mart Viisitamm.
Hilvi ja Mart Viisitamm. Foto: Urmas Luik

Mai alguses lõpetas vanemprokurör Kristine Tamm oportuniteedi alusel kriminaalasja taastusravikeskust Sõprus juhtinud Hilvi Viisitamme suhtes, kahtlustuse järgi omastas naine Keskerakonna kasuks taastusravikeskuse vara ja võltsis dokumente.

Hilvi Viisitamm end süüdi ei tunnistanud. Tema abikaasa Mart Viisitamm ütles eile Pärnu Postimehele, et nad nõustusid oportuniteediga lõpetamise ja 10 000 krooni riigieelarvesse kandmisega seetõttu, et mitte hakata pidama järjekordset kolme–nelja aasta pikkust kohtuvaidlust, mille kulu oleks pool miljonit kuni miljon krooni.

“Mina pole seotud ühegi kahtlustuse ega kihutamisega. Kui oleks olnud, oleks mulle süüdistus esitatud. Mindi ju kohtusse nelja süüdistusega, millest kolm on tänaseks lõpetatud,” rääkis Mart Viisitamm.

On või ei ole süüdi?

Seaduse järgi on oportuniteet kriminaalmenetluse lõpetamine süüdistatava ja prokuratuuri kokkuleppel avaliku menetlushuvi puudumise korral ja kui süü ei ole suur. Süüdistatav ei pea end süüdi tunnistama, kuid prokuratuuri hinnangul näitab oportuniteediga lõpetamine, et ta on teo siiski toime pannud. Tekitatud kahju hüvitatakse, süüdistatav tasub menetluskulud ja kindla summa riigituludesse.

Erakätesse läinud Sõprus Hilvi Viisitammelt millegi hüvitamist ei soovinud. Prokurör Tamm pidas karistust kergendavaks asjaoluks teo toimepanemist raseda poolt.

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Annely Ermi sõnutsi asub kriminaalasja toimik uurimist korraldanud kaitsepolitseis. Toimiku materjalide põhjal avaldas eilne Eesti Ekspress loo sellest, kuidas Viisitammed Sõpruse raha Keskerakonnale kantisid.

Eesti Ekspress avaldas 20. mail 2008 pealt kuulatud Mart ja Hilvi Viisitamme telefonikõne salvestuse. Abikaasad vaidlevad, kes Vilniuses toimunud ürituse arve peab maksma. Hilvi Viisitamm puikleb algul vastu, kuid nõustub lõpuks, et arve tuleb Sõprusele.

Kaitsepolitseis üle kuulatud AS Pärnu Vee juhatuse esimees Garri Suuk, tollane abilinnapea Simmo Saar, PR-mees Raul Kalev ja Sõpruse nõukogu esimees Jaanus Ots kirjeldavad 23. ja 24. mail Vilniuses käimist üheksast inimesest koosneva tutvusringkonna puhkusereisina. Keskerakonna Pärnu piirkonna noortekogu esimees Elin Altmets on aga kaitsepolitseile kirjeldanud kahepäevast arutelu konverentsiruumis, kus arutati tegevusplaane enne 2009. aasta sügisel toimunud kohalikke valimisi.

Altmets koostas ka koosoleku protokolli, mis läbiotsimisel Mart Viisitamme arvutist leiti. Selgub, et keskerakondlased kaalusid nii Pärnu-teemalise jäätise tootmist kui Pärnus sündinud õigusteadlasele professor Martensile ausamba püstitamist.

Kuhu või kelle kätte üritusel osalejad majutuse ja toitlustuse eest raha andsid, osalejad kaitsepolitseis ülekuulamistel ei mäletanud.

Sõprus tasus alla 40 000kroonise arve

Pärast keskerakondlaste Vilniuses käimist viis Hilvi Viisitamm Sõpruse raamatupidajale reisibüroo Tallinntuur veidi alla 40 000 krooni suuruse arve. Välislähetuse aruande kohaselt käisid kolm Sõpruse töötajat Vilniuses seminaril “Medical Spa uued trendid”.

Mart Viisitamme jutu järgi tekkis kohalikel keskerakondlastel mõte Leetu minna seetõttu, et Sõprusel oli plaan mõnd spaad külastada. Küsimusele, kes Keskerakonna ürituse eest maksis, vastas ta: “Niipalju kui ma suudan meenutada, maksid inimesed ise. Sõprusel toimus teine üritus samal ajal, mingi osa sai tellitud neilt.”

Kas ja kuidas tookord veel Pärnu linnale kuulunud ettevõtte ja keskerakondlaste rahakotid segi läksid, uuris kaitsepolitsei. Tõenäoliselt polnud tõendid nii tugevad, et selle üle kohtus vaielda, ja seetõttu valiti mõlema poole kokkuleppel oportuniteet.

Mart Viisitamm peab Eesti Ekspressi süüdistust “kantimises” pahatahtlikuks ning leiab, et artikkel ja selle ajastatus tõendavad, et parempoolse meedia ja kaitsepolitsei huvides on Edgar Savisaare ja Keskerakonna senise juhtkonna jätkamine pärast järgmise nädala Keskerakonna kongressi. Viisitamm on Savisaart süüdistanud Venemaalt raha küsimises, Eesti Ekspress aga küsis, kas Eesti rahva tagant kantimine on lubatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles