Ettevõtjad rahastasid salaja Viisitamme

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu Pärnu linnavalitsusega Esplanaadi 10 pärast kohut käiv Robert Herman oli Mart Viisitamme valimiskampaania suurim rahastaja.
Praegu Pärnu linnavalitsusega Esplanaadi 10 pärast kohut käiv Robert Herman oli Mart Viisitamme valimiskampaania suurim rahastaja. Foto: Urmas Luik

Pärnus ärihuve omavate ärimeeste firmad rahastasid varjatult Mart Viisitamme saamist eelmiseks Pärnu linnapeaks, kirjutas eilne Äripäev.

Kümmekond firmat, millega on seotud Rein Kilk, Toivo Ninnas, Arvo Sarapuu, Robert Herman, Guido Kundla ja veel mitu ärimeest, kandsid enne 2005. aasta kohalikke valimisi osaühingu Futurelink arvele ligi miljon krooni. Seda raha kasutati Mart Viisitamme ja ülejäänud keskerakondlaste valimiskulude katmiseks.

Futurelinki juht ja kaasomanik oli sel ajal Simmo Saar, kes pärast Viisitamme saamist Pärnu linnapeaks asus ametisse Pärnu abilinnapeana.

2006. aasta kevadel lahkus Simmo Saar ettevõtte juhatusest ja ka omanikeringist. Mõne kuu jõudis Futurelink tegutseda tankistirolli asunud Ants Saare juhtimisel, kes ilmselt on Simmo isa. 2006. aasta lõpus läks aga Futurelink Virgo Kruve kontrolli alla ja too nimetas ettevõtte kohe ümber osaühinguks Digivista.

Olgu lisatud, et Kruvegi kuulus 2009. aastani Keskerakonna ridadesse. Ja nagu kõrval olevast tabelist nähtub, oli Kruvele kuuluv osaühing Veebimees rahasaajate nimekirjas.

Futurelink esitas enne valimisi Pärnus tegutsevatele ettevõtetele arveid reklaami-, transpordi- ja ehitusteenuse osutamise eest. Tegelikult maksti ettevõtetelt laekunud rahaga kinni valimiskampaania kulutused. Pärast valimisi lõppesid Pärnus tegutsevate firmade ülekanded Futurelinkile.

Kirjeldatud skeemi toimumist kinnitasid Äripäevale ATKO Grupi omanik Arvo Sarapuu, Pärnus tegutseva Elwo suurim aktsionär Mati Sooaru ja kaks anonüümsust palunud allikat.

Mart Viisitamm ja Simmo Saar eitasid kirjeldatud skeemi ja väitsid, et mingit varjatud valimiskampaania rahastamist pole toimunud.

Samal ajal leidub kohtutoimikus, millele Äripäeva kirjutis tugineb, mitu kirja, mis näitavad, et mitmel puhul jagas raha andmiseks korraldusi just Viisitamm, kuulumata ise osaühingu juhatusse ja omanike ringi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles