TIPP-10 Möödunud aasta enim loetud kultuuriuudised: Endla veebipäevik, UKM ja langevarjuga võitlev pruut

Pärnu Postimees
Copy
Endla teatri blogi lõpp.
Endla teatri blogi lõpp. Foto: Kuvatõmmis videost

Hoolimata mullust aastat iseloomustanud pandeemiast on vaid mõni Pärnu Postimehe 2020. aasta kümnest menukamast kultuuriuudisest seotud koroonaviiruse või selle mõjuga. Kuigi enim tähelepanu kogus küll just Endla teatri töötajate koroonapäevik, leiab esikümnest enim hoopis Pärnu uue kunsti muuseumi (UKM) kajastavaid lugusid.

Igal lool on lõpp: teatriblogi viimane postitus vaatab tagasi

Möödunud aasta enim loetud kultuuriuudis Pärnu Postimehes oli Endla teatri rahva ajapäevik koroona peale sunnitud puhkuse toimetuste kohta. Kümnete postituste eesmärk oli lahutada inimeste meelt, tuua rõõmu ühesuguseks kippuvatesse päevadesse ja anda märku, et kultuur ei ole karantiinis.

Maailmakuulsad kunstnikud ja Mark Soosaar sattusid ekrelaste turmtule alla

17. septembril kogunenud Pärnu linnavolikogu istungi põhiteemaks kujunes arutelu Läänemere kunstisadama üle. Küsimuste- ja kriitikarahe alla sattus sadama idee autor Mark Soosaar. Eelkõige Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esindajate karme hinnanguid kuulda saanud Soosaar lahkus kõnepuldist tõdemusega, et eestlased võiksid eeskuju võtta tasase loomuga jaapanlastest, selmet käituda kiuslikult.

Volikogu, Pärnu raekoda
Volikogu, Pärnu raekoda Foto: Mailiis Ollino

Mark Soosaar: Meid välja tõstnud Novira rikub jämedalt seadust

28. septembri hommikul, mil Pärnu Esplanaadi 10 uksed UKMi töötajatele suletuks jäeti, väitis UKMi eestvedaja Mark Soosaar, et Novira Capital rikub jämedalt seadust. “Minu arvates ei tohi kultuuriga niimoodi mängida. Meie inimesed on täna öösel magamata olnud ja endast väljas, sest see on uskumatu, mida Eestis tehakse,” ütles ta.

Turvamehed ei lubanud uue kunsti muuseumi eestvedajat majja

28. septembri hommikul Pärnus Esplanaadi 10 ukse taga nõutult seisnud Mark Soosaar pidi tõdema, et maja uks on lukus. Koputamise peale tuli uksele vastu turvamees, kes teatas, et tal ei ole lubatud kedagi majja lasta ja tema midagi rohkem sellest ei tea, ja soovitas infot küsida hoone omanikult. Kurva ilmega Soosaarel ei jäänud üle muud kui lahkuda.

Pärnu uue kunsti muuseumi eestvedaja Mark Soosaar ei pääsenud Esplanaadi 10sse.
Pärnu uue kunsti muuseumi eestvedaja Mark Soosaar ei pääsenud Esplanaadi 10sse. Foto: Raido Keskküla

Galerii: pruut võitles Vallikäärus langevarjuga

Kunstifestival IN Graafika algas Pärnu Vallikäärus ava-performance’iga, kus pruudilooris naine üritas langevarju ja tuulemasina vahel ehk elumere lainetes püsti jääda. Etendus lõppes langevarju ja loori põletamise ehk lahutuse ja vabanemisega.

In Graafika Diverse Universe’i ava-performance langevarju ja tuulemasinaga. Pärnu Vallikäär.
In Graafika Diverse Universe’i ava-performance langevarju ja tuulemasinaga. Pärnu Vallikäär. Foto: Lilli Tölp

Mihkel Smeljanski: See on tõesti väga üllatav

„See on tõesti väga üllatav, et me oleme nii suure tähelepanu all, kuna hiljuti saime ju Pärnu linnalt teenetemärgi,” lausus nüüdseks manala teele läinud Mihkel Smeljanski Pärnu Postimehele aasta alguses. Kõrvuti Kuldse Trio kamraadi ja Endla-aegse kolleegi Jüri Vlassoviga pälvis ta Eesti Vabariigi presidendilt Valgetähe V klassi teenetemärgi.

Endla 109. aastapäeva tähistati teatrirahva peoga

Endlas tähistati 23. oktoobri õhtul Pärnu kutselise teatri 109. aastapäeva teatrirahva peo, esietenduse ja kunagise peakunstniku Vello Tamme näituse avamisega.

Suri näitleja ja laulja Mihkel Smeljanski

21. veebruari hommikul suri armastatud näitleja ja laulja Mihkel Smeljanski, kes eestlaste südame võitnud eelkõige kultusbändiga Kuldne Trio.

Mihkel Smeljanski.
Mihkel Smeljanski. Foto: Erlend Štaub

Kunstimuuseum esitas linnale miljonitesse küündiva kahjunõude

Novembris tühistas Pärnu linnavolikogu aastaid tagasi UKMile Läänemere kunstisadama rajamiseks antud kinnistu kasutusõiguse. Vastusena otsustas UKM pöörduda kohtusse, et omakorda nõuda selle otsuse tühistamist, samuti esitas asutus ligemale kaheksa miljoni eurose kahjunõude.

Grillfesti korraldajad tegid varuplaani

Grillfesti korraldajad teatasid, et 12. ja 13. juunil Pärnu Vallikääru aasal 20. korda toimuva festivali tava jätkub ja juhul, kui sel ajal ei saa COVID-19 leviku tõttu avalikku üritust korraldada, toimub sündmus esimesel võimalikul kuupäeval. Hiljem selgus, et kahepäevase festivali asemel peeti juulis ühel päeval koolidevahelised ja Eesti meistrivõistlused grillimises.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles