Jääfestivali väisas vähemalt 20 000 inimest

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel kogunes Vallikääru Eesti peole hinnanguliselt kuni 5000 igas vanuses inimest.
Reedel kogunes Vallikääru Eesti peole hinnanguliselt kuni 5000 igas vanuses inimest. Foto: Urmas Luik

Laupäeval lõppenud teine jääfestival täitis korraldajate ootusi ja meelitas Pärnusse pea paarkümmnend tuhat sise- ja välismaist turisti.

Pärnu jääfestivali peakorraldaja Piret Hallik-Sassi kinnitusel leidis sündmus tänavu positiivset vastukaja nii Eestis, Lätis kui Soomeski.

“Kui palju täpselt festivali külastas, oskan öelda nädala pärast, kui oleme saanud hotellidelt tagasisidet,” ütles Hallik-Sass. “Aga julgen väita, et 20 000 inimest käis festivalil kindlasti. Otsisime 24. veebruaril Valmiera delegatsioonile hotellikohta ja seda oli raske leida, sest majutusasutused olid täis. Eesti peol oli Vallikäärus samal päeval 4000–5000 inimest.”

Korraldaja kinnitas, et oli õige otsus koondada festival ühte kohta ehk Vallikääru. “Teame nüüd isegi, kuidas edasi minna,” lausus Hallik-Sass. “Atraktiivne talvekeskus on festivali koondamiseks väga vajalik. Samuti on tähtsad märgilised üritused, nagu avamine, hokiteema, kalateema ja vabariigi aastapäeva üritus.”

Jääfestivali programmijuht Kai Tarmula nentis, et tänavuse festivali õnnestumisel mängis suurt rolli meedia positiivne tagasiside. “Kõik algab ju sellest, kuidas inimesi teavitatakse,” rääkis ta. “Linnas oli festivali ajal väga palju rahvast. Pakkusime neile talviseid tegevusi, mis tõi inimesed perede kaupa välja. See sai võimalikuks ainult tänu sellele, et oli palju positiivset vastukaja ja inimesed teadsid, mis linnas toimub.”

Tarmula jutu järgi hoidis festivali tänavu ilmataatki. “Ilmad olid tõesti mõnusad,” tõdes ta. “Sa võid ju teha suurepärase välikontserdi, aga kui õues on ikka 27 külmakraadi, ei saa seda nautida.”

Programmijuht viitas muu kõrval ebameeldivale osale külastajatest: Vallikääru rajatud lumelinnas tegutsesid juba enne festivali algust vandaalid. Samuti ei jäänud lõhkujatest puutumata Tallinna värava juurde tehtud jääskulptuurid.

“Nagu näha, tahavad inimesed ikka lõhkuda,” kurjustas Tarmula. “Arvan, et jäälinna varane valmimine oli igati õige otsus, et inimesed saaksid seda pikemalt uudistada. Kahjuks aga ei oska kõik asju hoida.”

Hallik-Sassi kinnitusel hakkavad korraldajad lähikuul ette valmistama juba tuleva-aastast jääfestivali. “Tänu tänavu tehtud otsustele on järgmist festivali lihtne planeerida,” kinnitas ta. “Üritame kuu jooksul koostööpartnerid paika saada, et siis järgmisele üritusele vastu minna.”

Üheksa päeva väldanud Pärnu jääfestival algas Heili Palm-Vaikma lavastatud jää- ja tuleetendusega, mida kogunesid uudistama sajad inimesed.

Festivali ajal sai kaasa elada korvpalli- ja jäähokiturniirile, Vallikäärus leidis aset suur kalapäev ja ehitati lumelinna.

Laste seas osutus väga popiks vastlapäev Vallikäärus, kus Pärnumaa koolide õpilased võtsid üksteiselt mõõtu jäähokis. Samuti toimus kelgutamise võistlus. Reedel pakkus tuhandetele inimestele Vallikäärus võimsa elamuse vabaõhukontsert, millel isamaalisi laule esitasid Tanel Padar ja Birgit Õigemeel koos üle-eestilise noorte sümfooniaorkestri, kooride ja rahvatantsijatega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles