Eilsest kehtib jääleminekukeeld

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad ja piirivalvurid aitasid Tahkurannas kaldale kolm kalameest.
Päästjad ja piirivalvurid aitasid Tahkurannas kaldale kolm kalameest. Foto: Ants Liigus

Vaid päev enne, kui Pärnumaal maavanema korraldusega jääle minek keelati, sattusid kolm Raplamaa kalameest Tahkuranna kandis liikuma hakanud jää tõttu merehätta, mistõttu nende maaletoomiseks tuli käivitada päästeoperatsioon.

Teate, et Tahkuranna küla kohal on inimesed jääl hädas ega pääse maale, sai häirekeskus pühapäeval kell 10.50.

Päästeameti Lääne päästekeskuse pressiesindaja Evelin Tringi teatel olid jäävangis kalamehed rannast umbes 300 meetri kaugusel. “Kalda ääres oli 60 meetrit jääd, siis paarsada meetrit vett, teisel pool olid jääl kalamehed,” rääkis ta.

Esimese hooga toimetas Lääne prefektuuri Pärnu kordoni toimkond oma paadiga randa kaks kalameest ja läks siis kolmanda järele. Tagasi pöördudes läks aga päästjate plastpaat ümber ja nii päästjad kui päästetav kukkusid vette. Õnneks pääsesid kõik ehmatusega ning seisid juba mõnda aega hiljem õnnelikult kuival maal.

Alates eilsest, 26. märtsist on Lääne prefektuuri ettepanekul ja maavanemate korraldusel jääleminek keelatud Pärnu, Saare ja Lääne maakonnas. Hiiu maakonnas kehtestatakse keeld lähiajal.

Lääne prefektuuri piirivalvebüroo juhi Margus Toomsalu selgitusel hinnatakse jäälemineku ohtlikkust patrullimise ja kogutud informatsiooni põhjal. “Merejääle on tekkinud hulgaliselt pragusid ning jää struktuur on kevadiselt habras. Merejää teevad ohtlikuks põhja- ja kirdetuuled, mis hakkavad jääd lahest välja viima,” rääkis ta.

Kutseliste kalurite puhul on maakonniti tehtud mööndusi, et neil oleks võimalik merelt ära tuua oma püügivahendid. Lääne maavanem Innar Mäesalu on oma korraldusega lubanud kutselistel kaluritel jääl otstarbepäraselt liikuda 28. märtsini. Ka Pärnu maavanem Andres Metsoja on MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu palvel teinud kutselistele kaluritele erandi.

Toomsalu sõnade järgi on aga jääolud sedavõrd ohtlikud ja pidevalt muutuvad, et tegelikkuses ei soovitata jääle minna mitte kellelgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles