Are rahvas pidutses mõisapargis

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rongkäigus leidus rohkelt nõukogude nostalgiast ispireeritud kostüümidega tegelasi, näiteks miilits.
Rongkäigus leidus rohkelt nõukogude nostalgiast ispireeritud kostüümidega tegelasi, näiteks miilits. Foto: Urmas Luik

Ligemale 1300 elanikuga Are vald pidas pühapäeval külade päeva, millega alustati omavalitsuse staatuse andmise 20. aastapäeva ürituste sarja.

Külade päev algas rongkäiguga vallamaja juurest. Rongkäigu teema oli „20 aastat Are valda“, mis andis atraktsioonide ja riietuse suhes põnevat ainet. Esimeses järjekorras sõitis kutsari ja hobustega uhke kaless, mis sõidutas valla aukodanikke. Järgnesid lõbusad õpilaste seltskonnad ja eri külad: Are valla 11 külast olid rongkäigus esindatud Niidu, Lepplaane, Elbu, Parisselja ja Kurena.

Kõige enam paelus rahvast nõukogude nostalgia: sõideti veneaegsete sõiduvahenditega, seljas eesrindlaste rõivad ning käes punalipud ja plakatid kirjadega “Mis sest, et väike Niidu, siiski kuulus üle Liidu” ja “Kolhoos on talurahvale kommunismi kooliks”.

Are mõisapargis avati pidulikult MTÜ Niidu Küla Seltsi algatusel uuendatud laululava, mille õnnistas Niidu küla elanik, Kaitseliidu Pärnumaa maleva kaplan Eduard Kakko. Laululava lint lõigati läbi lambakääridega ja seda tegid neli meest: kunagine vallavanem Jaanus Männik, praegune vallavanem Lauri Luur, Niidu külaseltsi juhatuse liige Kert Alamaa ja laululava ehitanud firma Ronella esindaja Margus Tõrva.

Külapäevale järgnes oma valla taidlejate ja külalisesinejate osavõtul laulu- ja tantsupidu. Samas toimus talulaat. Õhtu lõpetas tants ja trall Audru Jõelaevanduse Pundi saatel.

Eelmine Are mõisapargi kõlakoda ehitati 1960ndatel ja oli juba õige lagunenud. Niidu küla seltsi tuumik hakkas mõne aasta eest tasapisi koos käima, kuni eelmisel kevadel kirjutati PRIA-le (põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet) külaelu edendamiseks projekt ja saadi kõlakoja ehitamiseks ja pargi valgustamiseks vajaminevad 48 767 eurot.

Uus kõlakoda on suur asi Are kogukonnale tervikuna, sest Are mõisapark on valla kõige soliidsem ja väärikam koht, kus aastakümneid jaanituld tehtud. Tegu on mõnusa puhkekohaga, sest pargi taga asuv kruusakarjäär on kohalike seas populaarne ujumiskoht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles