Pärnu mattub suvel taas pimedusse

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavavalgusti. Foto on illustreeriv.
Tänavavalgusti. Foto on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Nagu eelmisel aastal otsustas Pärnu linnavalitsus tänavugi suvekuudel, kui “peaaegu pimedat aega” vaid paar tundi, Räämal, Vana-Pärnus ja Raekülas tänavavalgustust vähendada.

Linnavalitsuse tehnovõrkude peaspetsialist Jaan Põlma põhjendas tänavavalgustuse vähendamist – just seda väljendit eelistavad linnaametnikud – eesmärgiga, et aastalõpu pimedal ajalgi tänavalaternad põleksid.

Nimelt on tänavavalgustuse väljalülitamine plaanitud ja kavandatud linnavalitsuse avalike suhete nõuniku Maria Murakas-Ollo selgitusel nõnda, et ükski piirkond ei jääks täiesti pimedaks ja tulede kustutamine oleks kompenseeritud kõrvaltänavate valgustusega.

Ent reaalsuses kipub, vähemalt kohati, olema tegu siiski pimendamisega. “Kuidas ma peaksin koju minema, kui minu tänav on kottpime? Ma ei näe ust lahti keerata, sest mitte ükski lamp ei põle. Kas te teete nalja seal või? Kuidas ma peaks ennast kaitsma, kui varas tuleks? See on ajuvaba, et te kõik tuled ära kustutate,” kurjustas üks Mihkli tänava elanikest linnavalitsuse veebilehel.

Pimendamise või valgustuse vähendamise täpsest ulatusest pole Murakas-Ollo sõnade kohaselt võimalik ülevaadet anda. “Valgustuse väljalülitamine toimub faaside kaupa ning lampide arvu ei ole seetõttu võimalik välja tuua ning ka tänavaid ei saa otseselt ära nimetada,” seletas Murakas-Ollo, kelle kinnitusel tänavaid igatahes kogu ulatuses pimedaks ei tehta. Kindlasti jäävad tema andmeil valgustatuks bussipeatused, ülekäigurajad ja ristmikud.

Kui palju raha nende meetoditega kokku hoitakse? Sellest 369 690 eurost, mis tänavusest linnaeelarvest valgustite hoolduseks, korrashoiuks, remondiks ja elektri eest tasumiseks ette nähtud. Sellelegi küsimusele puudub otsene vastus.

“Valgustus toimib hämara releel. Ehk siis valgustus hakkab tööle päeva pimenedes ning kustub vastu hommikut. Olulist rolli mängivad ilmastikutingimused: pilvise ilmaga hakkavad tänavalaternad varem põlema ja kustuvad hiljem,” rääkis Murakas-Ollo, kelle jutu järgi sõltub kokkuhoitav summa eelkõige meteoroloogilistest tingimustest, mis mõjutavad lampide põlemise aega.

Pärnu linna tavapärane valgustus taastub Murakas-Ollo teatel augustis. Seniks oodatakse elanikelt mõistvat suhtumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles