Kabli rahvas valmistub kodukandipäevadeks

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1880ndatel aastatel ehitatud reeder Mats Granti elamu Kabli külas.
1880ndatel aastatel ehitatud reeder Mats Granti elamu Kabli külas. Foto: Henn Soodla

Purjelaevade ehitamise ja kaptenite-reederitega tuntuks saanud Liivi lahe äärse Kabli küla rahvas valmistub kodukandipäevadeks, mis algavad reedel, 31. juulil lastele ja peredele mõeldud üritustega.


Kabli kodukandipäevad jätkuvad laupäeval, 1. augustil. Pastor Agnes Aasa annab üritusele oma õnnistuse keskpäeval, seejärel selgub, kelle on kohalikud arvanud tiitli “Kabli küla sõber” vääriliseks. Eelmistel kodukandipäevadel tunnustati sõbratiitliga külaelu hinge ja kodu-uurija Malle Alunurme ettevõtmisi.



Tänavu möödub 115 aastat hariduselu algusest Kablis ja Mäe koolimaja seinal avatakse mälestustahvel maa soolaks olnud Salme Põdersaarele ja Eliise Jürimaale.



120 aastat saab kapten-reeder Mats Granti ja 65 aastat laevaohvitser Arnold-Aleksander Jakobsoni surmast, 130 aastat kapten Gustav Jakobsoni sünnist ning 120 aastat ajast, mil kapten-reeder Jakob Markson rannakülla oma häärberi ehitas.



Neist kõneldakse Kabli seltsimajas ajalootunnis, nagu ka teenekast vaimu- ja vanavarakogujast Marta Mäesalust, kellest teeb ettekande folklorist Ingrid Rüütel.



Kabli küla oma 326 elanikuga on Häädemeeste valla 20 küla hulgas suurim, kodukandipäevi peetakse viiendat korda, viimased toimusid 2006. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles